Menu
Your Cart

Zo plaats je een douchebak zonder poten

Het plaatsen van een douchebak zonder poten is niet alleen praktisch, maar ook een kans om het uiterlijk en de functionaliteit van je badkamer te verbeteren. In dit artikel zullen we niet alleen de installatiestappen behandelen, maar ook dieper ingaan op de verschillende soorten douchebakken, materialen en mogelijke problemen die je tegen kunt komen tijdens deze klus.

Waarom kiezen voor een douchebak zonder poten?

Een douchebak zonder poten biedt verschillende voordelen:

 • Strak en modern design: Deze douchebakken passen perfect in moderne badkamers, dankzij hun minimalistische en eigentijdse uitstraling. 
 • Ruimtebesparing: Doordat ze direct op de vloer worden geplaatst, nemen douchebakken zonder poten minder ruimte in beslag, wat ideaal is voor kleinere badkamers. 
 • Eenvoudige installatie: In vergelijking met douchebakken met poten zijn douchebakken zonder poten vaak eenvoudiger te installeren, wat het een toegankelijke klus maakt voor doe-het-zelvers. 

Soorten douchebakken en materialen

Voordat je begint met de installatie, moet je natuurlijk een douchebak uitzoeken. Denk daarbij na welk type douchebak het beste bij je behoeften en badkamerontwerp past. Wil je een ronde douchebak of een rechthoekige? Welk materiaal vind je mooi? Enkele veelvoorkomende opties zijn:

Acryl

Douchebakken gemaakt van acryl zijn lichtgewicht en duurzaam. Ze zijn gemakkelijk te installeren en verkrijgbaar in verschillende vormen en maten.

Staal-emaille

Deze douchebakken zijn gemaakt van staal met een emaille coating, waardoor ze extreem duurzaam en krasbestendig zijn. Daarnaast zorgt de emaille coating ervoor dat de douchebak niet koud aanvoelt. 

Solid surface

Solid surface douchebakken zijn gemaakt van een composietmateriaal dat gemakkelijk te reinigen en te onderhouden is. Het heeft een naadloze en moderne uitstraling, perfect voor een moderne badkamer dus. 

SMC materiaal

SMC staat voor sheet moulding compound. Het is een polyester die versterkt is met vezels. Hierdoor is het ontzettend sterk en kunnen er nauwelijks krassen op komen. Door de strakke afwerking is het ook heel strak te plaatsen, waardoor je minder kitranden hebt.

Materialen en gereedschap

Voordat je aan de slag gaat met het installeren van de douchebak, is het handig alle materialen en het gereedschap dat je nodig hebt alvast te verzamelen. Zo hoef je tijdens de klus niet meer te gaan zoeken. Dit heb je nodig:

 • Een nieuwe douchebak
 • Waterpas
 • Kitpistool en waterdichte kit
 • Meetlint
 • Boormachine

Stap-voor-stap installatieproces

Stap 1: Voorbereidingen treffen

Voordat je begint met de installatie, zijn er wat belangrijke stappen die je moet nemen:

 • Meet de ruimte op: Neem nauwkeurige metingen van de ruimte waar de douchebak zal worden geplaatst, om ervoor te zorgen dat je de juiste maat douchebak koopt. 
 • Controleer de vloer: Zorg ervoor dat de vloer waterpas en stabiel is voordat je de douchebak plaatst om mogelijke problemen tijdens de installatie te voorkomen.
 • Bereid de ondergrond voor: Zorg ervoor dat de ondergrond schoon en droog is voordat je begint met de installatie. Gebruik eventueel een primer om de hechting van de kit te verbeteren.

Stap 2: Het plaatsen van de douchebak

Nu je alle voorbereidingen hebt getroffen, kun je beginnen met het plaatsen van de douchebak. Dit zijn de stappen:

 1. Til de douchebak voorzichtig op en plaats deze op de voorbereide ondergrond. Zorg ervoor dat de douchebak waterpas staat en goed is uitgelijnd voordat je hem bevestigt.
 2. Sluit de afvoer aan op de douchebak. Controleer of hij correct is aangesloten en goed functioneert voordat je verder gaat.
 3. Breng een waterdichte kit aan rondom de randen van de douchebak om ervoor te zorgen dat alles goed is afgedicht. Zo voorkom je lekkages.
 4. Afhankelijk van het type douchebak dat je hebt gekozen, moet je mogelijk extra bevestigingen aanbrengen om de douchebak stevig op zijn plaats te houden.
 5. Laat de aangebrachte kit drogen volgens de instructies op de verpakking voordat je de douche in gebruik neemt. 

Stap 3: Afwerking en controle

Nadat de douchebak op zijn plaats is gezet, is het tijd om de installatie af te ronden en te controleren of alles goed is verlopen:

 • Controleer of de douchebak stevig op zijn plaats staat. Zorg dat er geen beweging is. Dit voorkomt problemen op de lange termijn. 
 • Laat water in de douche lopen en controleer of de afvoer goed functioneert en er geen lekkages zijn. Los eventuele problemen op voordat je de douche in gebruik neemt.

Veelvoorkomende problemen en oplossingen

Tijdens het installatieproces kunnen zich enkele problemen voordoen. Probeer deze problemen zoveel mogelijk te voorkomen of op te lossen voordat je de douche in gebruik neemt.

Niet waterpas

Als de douchebak niet waterpas staat, kan dit leiden tot lekkages en andere problemen. Zorg ervoor dat de douchebak goed is uitgelijnd voordat je hem bevestigt. Neem hier echt de tijd voor, zodat je latere problemen voorkomt.

Slechte afvoer

Als de afvoer van de douchebak niet goed functioneert, kan dit leiden tot verstoppingen en wateroverlast. Controleer de afvoer grondig voordat je de installatie afmaakt.

Laat een reactie achter