Menu
Your Cart

Welke tools heb je nodig om laminaat te leggen?

Laminaatvloeren zijn populair vanwege hun duurzaamheid, esthetiek en eenvoudige installatie. Als je van plan bent om laminaat in je huis te leggen, is het essentieel om de juiste gereedschappen bij de hand te hebben. Met de juiste tools en wat basiskennis kun je zelf een prachtige laminaatvloer creëren. In dit artikel zullen we bespreken welke tools je nodig hebt en hoe je ze gebruikt om laminaat te leggen.

Het belang van de juiste gereedschappen bij laminaat leggen

Het hebben van de juiste gereedschappen is van cruciaal belang bij het leggen van laminaat. De juiste gereedschappen zorgen niet alleen voor een vlotte installatie, maar ook voor een professioneel ogend eindresultaat. Hier zijn enkele redenen waarom je de juiste gereedschappen moet gebruiken:

 • Nauwkeurigheid: Laminaatvloeren vereisen precisie. De juiste gereedschappen helpen je om nauwkeurige metingen en sneden te maken, wat resulteert in een naadloze installatie.
 • Efficiëntie: Met de juiste gereedschappen kun je het werk sneller en efficiënter uitvoeren, wat je kostbare tijd bespaart.
 • Veiligheid: Het gebruik van de juiste gereedschappen vermindert het risico op ongelukken en verwondingen tijdens het installatieproces.

Nu we het belang van de juiste gereedschappen hebben vastgesteld, laten we eens kijken naar de basisgereedschappen die je nodig hebt voor het leggen van laminaatvloeren.

De rol van kwalitatief gereedschap voor laminaat leggen

Het hebben van hoogwaardig gereedschap is van groot belang voor een succesvolle laminaatinstallatie. Het zorgt ervoor dat je nauwkeurige sneden maakt, de planken goed plaatst en het eindresultaat er professioneel uitziet.

Hoeveel gereedschap heb je nodig?

Of je nu al het gereedschap aanschaft of huurt, de hoeveelheid gereedschap die je nodig hebt, hangt af van de omvang en complexiteit van je laminaatproject. Voor kleinere projecten met eenmalig gebruik kun je overwegen om gereedschap te huren. Voor grotere projecten of als je van plan bent om in de toekomst meer laminaat te leggen, is het investeren in je eigen gereedschap de moeite waard.

Gereedschap laminaat leggen

Bij het leggen van laminaatvloeren is het hebben van het juiste gereedschap van cruciaal belang. Hier is een lijst van essentiële gereedschappen die je nodig hebt voor een succesvolle installatie:

 • Laminaatsnijder: Een laminaatsnijder is een speciaal gereedschap dat helpt bij het nauwkeurig snijden van laminaatplanken zonder ze te beschadigen.
 • Tape-maat: Een meetlint is onmisbaar om de juiste afmetingen van de kamer te bepalen en de laminaatplanken correct te snijden.
 • Potlood en lijn: Gebruik een potlood en een rechte lijn om snijlijnen op de laminaatplanken te markeren voor precieze sneden.
 • Handzaag of decoupeerzaag: Deze gereedschappen zijn nodig voor het zagen van laminaat rond hoeken en obstakels.
 • Kniebeschermers: Tijdens het leggen van laminaat zul je veel tijd op je knieën doorbrengen, dus investeer in goede kniebeschermers voor comfort en veiligheid.

Andere belangrijke benodigdheden

Naast gereedschappen zijn er enkele andere belangrijke benodigdheden die je nodig hebt om je laminaatvloerproject soepel te laten verlopen:

 • Ondervloer: Een ondervloer helpt bij geluidsisolatie en zorgt voor een egale ondergrond voor je laminaat.
 • Laminaatvloerplanken: Zorg ervoor dat je voldoende laminaatplanken hebt om het hele vloeroppervlak te bedekken. Meet de ruimte zorgvuldig om verspilling te voorkomen.
 • Installatiekit: Een installatiekit bevat wiggen en een trekijzer om de laminaatplanken stevig op hun plaats te houden.
 • Afstandshouders: Afstandshouders helpen om een gelijkmatige uitzettingsvoeg langs de rand van de kamer te behouden.
 • Slagijzer en trekijzer: Deze gereedschappen worden gebruikt om de planken stevig in elkaar te tikken en om ze uit elkaar te halen indien nodig.
 • Kniptang: Een kniptang is handig om kleine stukjes laminaat te knippen, bijvoorbeeld rond deurkozijnen.
 • Rubberen hamer: Een rubberen hamer is nuttig bij het tikken van de planken om ze stevig in elkaar te vergrendelen zonder ze te beschadigen.

Het legproces stap voor stap

Nu je bekend bent met de benodigde gereedschappen, laten we eens kijken hoe je laminaat stap voor stap kunt leggen:

Voorbereiding

 • Begin met het verwijderen van oude vloerbedekking, indien aanwezig.
 • Zorg ervoor dat de ondervloer schoon, vlak en droog is.
 • Plaats de afstandhouders langs de muren.

Start met de eerste rij

 • Plaats de eerste rij laminaatplanken met de groefzijde naar de muur.
 • Zorg ervoor dat er ruimte is voor uitzetting langs alle zijden.
 • Gebruik de laminaatsnijder om de laatste plank in de rij op maat te snijden.

Voeg extra rijen toe

 • Plaats de volgende rijen planken door ze in een hoek van 45 graden in de groeven van de vorige rij te schuiven.
 • Tik voorzichtig met een hamer en aanslagblok om de planken stevig aan elkaar te koppelen.

Snijd planken bij

 • Gebruik de laminaatsnijder of decoupeerzaag om planken bij te snijden voor de laatste rij.
 • Zorg ervoor dat er weer ruimte is voor uitzetting.

Plaats plinten en afwerking

 • Nadat al het laminaat is gelegd, kun je plinten installeren om de randen af te werken.
 • Verwijder de afstandhouders en plaats de plinten over de opening.

Conclusie

Met de juiste gereedschappen en een goede planning kun je succesvol laminaatvloeren leggen. Kies kwalitatieve gereedschappen, neem de tijd om nauwkeurige metingen te maken en houd altijd rekening met veiligheid. Met de juiste aanpak kun je genieten van een prachtige laminaatvloer in je huis.

FAQ

 1. Is het moeilijk om laminaat zelf te leggen? Het leggen van laminaatvloeren kan een uitdagend project zijn, maar met de juiste gereedschappen en nauwkeurige metingen is het goed te doen voor doe-het-zelvers met enige ervaring.
 2. Welke basisgereedschappen zijn absoluut noodzakelijk voor het leggen van laminaat? De basisgereedschappen die je nodig hebt, zijn meetgereedschappen, snijgereedschappen, klop- en slaggereedschappen, en plaatsingsgereedschappen.
 3. Hoe kan ik de hoeveelheid gereedschap bepalen die ik nodig heb voor mijn laminaatproject? De hoeveelheid gereedschap hangt af van de projectomvang en complexiteit. Voor kleinere projecten kun je gereedschap huren, terwijl voor grotere projecten investeren in je eigen gereedschap de moeite waard is.
 4. Hoeveel laminaat heb ik nodig? De benodigde hoeveelheid laminaat hangt af van de afmetingen van de kamer. Meet de lengte en breedte en vermenigvuldig deze om het benodigde aantal vierkante meters te berekenen.
 5. Hoe kan ik beschadigingen aan mijn laminaatvloer repareren? Kleine beschadigingen kunnen worden gerepareerd met laminaatreparatiekits. Voor grotere schade is het raadzaam om een professional in te schakelen.

Laat een reactie achter