Menu
Your Cart

Welke tegels zijn geschikt voor een inloopdouche?

Een inloopdouche voegt een vleugje luxe en functionaliteit toe aan elke badkamer. Bij het ontwerpen van een inloopdouche is de keuze van tegels heel belangrijk. Niet alleen bepalen de tegels de uitstraling van de ruimte, maar ze moeten ook bestand zijn tegen vocht. Daarnaast is het fijn als ze makkelijk te onderhouden zijn. Wil je weten welke tegels het meest geschikt zijn voor een inloopdouche? Lees dan vooral verder. 

Keramische tegels

Een van de meest populaire keuzes voor inloopdouches zijn keramische tegels. Deze tegels zijn gemaakt van klei die wordt gebakken op hoge temperaturen, waardoor ze duurzaam en waterbestendig zijn. 

Voordelen van keramische tegels

 • Waterbestendigheid: Keramische tegels absorberen geen water, waardoor ze ideaal zijn voor vochtige omgevingen zoals een inloopdouche. 
 • Duurzaamheid: Ze zijn bestand tegen krassen, vlekken en slijtage, waardoor ze lang meegaan. 
 • Variatie in ontwerpen: Keramische tegels zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, patronen en texturen, waardoor je je inloopdouche kunt aanpassen aan jouw persoonlijke smaak. 

Keramische tegels zijn ook relatief betaalbaar, wat ze voor veel mensen aantrekkelijk maakt. Dankzij moderne technologieën kunnen keramische tegels ook het uiterlijk van natuurlijke materialen zoals hout of marmer nabootsen. Hierdoor kun je een luxueuze uitstraling creëren zonder het onderhoud dat bij natuursteen hoort. 

Poreuze tegels vermijden

Hoewel keramische tegels over het algemeen een uitstekende keuze zijn, is het belangrijk om poreuze tegels te vermijden voor een inloopdouche. Poreuze tegels, zoals sommige natuursteenvarianten, kunnen water absorberen. Dit leidt tot schimmelvorming en verkleuring. Tegels voor een inloopdouche kunnen het beste zo min mogelijk poreus zijn. 

Natuursteen zoals travertin of leisteen kan een prachtig uiterlijk bieden, maar vereist meer onderhoud en een goede afdichting om bestand te zijn tegen vocht en schimmel. Voor wie op zoek is naar de uitstraling van natuursteen, maar de duurzaamheid van keramiek wil, kunnen porseleinen tegels een goed compromis zijn. 

Porseleinen tegels

Een alternatief voor keramische tegels zijn porseleinen tegels. Hoewel ze qua samenstelling vergelijkbaar zijn met keramiek, worden porseleinen tegels op hogere temperaturen gebakken. Hierdoor zijn ze nog duurzamer en beter bestand tegen water. 

Voordelen van porseleinen tegels

 • Uitstekende waterbestendigheid: Porseleinen tegels hebben een lage wateropname, waardoor ze perfect zijn voor inloopdouches.
 • Duurzaamheid: Ze zijn bestand tegen krassen, vlekken en chemische producten zoals schoonmaakmiddelen. Dit maakt het onderhouden van deze tegels ontzettend makkelijk. 
 • Grote formaten beschikbaar: Porseleinen tegels zijn verkrijgbaar in grote formaten, wat resulteert in minder voegen en een strakkere uitstraling van je inloopdouche. 

Porseleinen tegels zijn ook zeer veelzijdig in ontwerp. Ze kunnen eruitzien als hout, steen, beton, of zelfs textiel. Dit maakt porseleinen tegels geschikt voor verschillende stijlen inloopdouches, van modern tot klassiek. 

Antislip tegels

Veiligheid is een belangrijke overweging bij het kiezen van tegels voor een inloopdouche. Antislip tegels zijn speciaal ontworpen om slipgevaar te verminderen, vooral op natte oppervlakken zoals de vloer van een douche. Dit zijn enkele tegels die bekend staan om hun antislip eigenschappen:

 • Geribbelde tegels: Deze tegels hebben verhoogde randen of groeven die extra grip bieden. 
 • Matte afwerking: Tegels met een matte afwerking hebben over het algemeen betere grip dan glanzende tegels. 
 • Textuur: Tegels met een reliëf of textuur op het oppervlak zorgen voor meer wrijving en verminderen het risico op uitglijden. 

Het is belangrijk om rekening te houden met de mate van antislip die nodig is, afhankelijk van wie de inloopdouche gaat gebruiken. Voor gezinnen met jonge kinderen of ouderen kan het gebruik van antislip tegels een extra veiligheidsmaatregel zijn. 

Onderhoud en reiniging

Het onderhouden van tegels in een inloopdouche is essentieel om hun uitstraling en functionaliteit te behouden. Hier zijn enkele tips voor onderhoud en reiniging:

 • Regelmatig schoonmaken: Maak de tegels regelmatig schoon met een mild schoonmaakmiddel en water om vuil en zeepresten te verwijderen. 
 • Voorkom kalkaanslag: Gebruik een ontkalkingsmiddel of azijnoplossing om kalkaanslag te voorkomen. Dit is extra belangrijk als je in een gebied woont met hard water. 
 • Afdichting van de voegen: Zorg ervoor dat de voegen tussen de tegels goed zijn afgedicht om waterinfiltratie te voorkomen en schimmelvorming tegen te gaan. 

Het juiste onderhoud kan de levensduur van de tegels verlengen en de uitstraling van de inloopdouche zo lang mogelijk mooi houden. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant op te volgen. Let bijvoorbeeld op welke schoonmaakmiddelen je wel en niet op de tegels kunt gebruiken. Voer regelmatig onderhoud uit om eventuele problemen te voorkomen.

Laat een reactie achter