Menu
Your Cart

Welke ondervloer kiest u en waarom?

Ondervloeren zijn een belangrijk maar vaak over het hoofd gezien onderdeel van elk vloerproject. Ze vormen de basis waarop uw nieuwe vloer rust en hebben invloed op isolatie, geluidsreductie, vochtbestendigheid, en het algehele comfort van uw vloer. In dit artikel bespreken welke ondervloer de beste keuze is voor uw type vloer en met welke factoren u hierbij rekening dient te houden. Lees snel verder en kom er alles over te weten!

Wat is een ondervloer?

Een ondervloer is een essentieel onderdeel van uw vloersysteem. De ondervloer ligt direct onder de uiteindelijke vloerbedekking en werkt als een buffer tussen de ruwe ondergrond van uw huis en de vloerbedekking zelf. Ondervloeren zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en voor allerlei vloertypes. Daarbij heeft u de keuze tussen een ondervloer in de vorm van folie of platen. 

Daarom is een ondervloer noodzakelijk

Als u een nieuwe vloer gaat leggen, dan is het belangrijk om een egaliserende ondervloer te installeren. Een ondervloer zorgt ervoor dat uw vloer voorzien is van een goede basis en heeft een isolerende werking om deze te beschermen tegen vocht. Een vloer is eigenlijk een complex systeem dat uit meerdere lagen bestaat. Door een ondervloer te leggen komt de vloer optimaal tot zijn recht.

De voordelen van een ondervloer

Een ondervloer zorgt ervoor dat u langer kunt genieten van uw nieuwe vloer. We zetten de voordelen voor u op een rij: 

 • Verminderde slijtage: een ondervloer vormt een extra tussenlaag en vermijdt dat er slijtage ontstaat. 
 • Egaliserende werking: dankzij de ondervloer worden kleine oneffenheden in de vloer verbloemd.
 • Extra stabiliteit: een ondervloer zorgt voor een extra stabiele ondergrond. 
 • Betere isolatie en geluiddemping: met een ondervloer bent u verzekerd van een optimale isolatie en demping van geluiden. 
 • Vochtwerend: ondervloeren met folie hebben een vochtwerende functie.
 • Hoge drukvastheid: ondervloeren zijn zeer sterk en bieden een hoge drukvastheid. 
 • Laag loopgeluid: met een ondervloer ervaart u minder geluid wanneer u op de vloer loopt. 

Zo kiest u de juiste ondervloer

De juiste ondervloer kiezen is afhankelijk van diverse factoren. Door hiermee rekening te houden maakt u een weloverwogen keuze en bent u verzekerd van de ideale ondervloer. 

Als u de verkeerde ondervloer kiest, kan dit leiden tot problemen zoals slechte isolatie, geluidsoverlast en vochtschade aan uw vloer. Het is essentieel om de geschikte ondervloer voor uw specifieke vloertype aan te schaffen. Onderstaande punten zijn belangrijk om in acht te nemen:

Soort vloerbedekking

Het soort vloerbedekking dat u wilt leggen is van invloed op de keuze van de ondervloer. Zo vereisen houten vloeren vaak een specifieke ondervloer.

Materiaal van de ondervloer

Bepaal welk materiaal het beste past bij uw behoeften, bijvoorbeeld geluiddempend schuim of kurk.

Type ruimte

Denk na over de ruimte waarin u de vloer wilt plaatsen. Vochtige ruimtes zoals de badkamer, keuken of het toilet hebben bijvoorbeeld specifieke eisen voor vochtbestendigheid.

Verschillende soorten ondervloeren

Er zijn diverse soorten ondervloeren verkrijgbaar. Bij het maken van een keuze dient u een ondervloer te kiezen die geschikt is voor het type vloer dat u gaat leggen. Zo bekomt u een geslaagd resultaat. Bij Afium vindt u de volgende ondervloeren:

Ondervloer voor laminaat

Een laminaatvloer is vrij dun en instabiel in vergelijking met een hardhouten vloer. Het is daarom verstandig om een ondervloer te leggen bij laminaat. De ondervloer zorgt voor extra demping en absorbeert geluid, waardoor geluiden tot een minimum worden beperkt. Bovendien voelt laminaat minder hard aan dankzij een ondervloer en ontstaan er niet zo snel beschadigingen. Bij het kopen van een ondervloer dient u te kijken naar het type vloer laminaat of parket click. Niet alle ondervloeren kunnen namelijk bij elke vloer. 

Ondervloer voor pvc

Bij pvc-vloeren is een ondervloer voornamelijk essentieel voor de egalisatie van de ondervloer. Daarnaast is pvc al een geluidsdempend materiaal, maar met een extra ondervloer kan het geluid helemaal optimaal tot een minimum herleid worden. Daarbij biedt een ondervloer ook extra isolatie. Uit onderzoek is gebleken dat het plaatsen van een ondervloer in huis de energierekening tot wel 15% vermindert.

Ondervloer voor parket

Ook bij parket is een egaliserende ondervloer van groot belang. De ondervloer creëert een goede basis en beschermt uw vloer tegen optrekkend vocht door de isolerende werking. Het egaliserend vermogen van de ondervloer komt het beste tot zijn recht wanneer u kiest voor de juiste constructie en goede materialen. Voor parketvloeren zijn andere ondervloeren geschikt dan voor pvc en laminaat.  

Aan welke eisen moet een ondervloer allemaal voldoen?

Ondervloeren dienen te voldoen aan specifieke en strenge eigenschappen. De woningbouwvereniging handhaaft onderstaande regels: 

 • brandveiligheid
 • duurzaamheid
 • draagvermogen
 • geluidsisolatie om geluidsoverlast tegen te gaan
 • goede vloerkoeling
 • isolerend vermogen
 • geluidsoverlast mag niet hoger dan 10 decibel zijn in een appartement
 • thermische isolatie

Vloertypes waarvoor een ondervloer nodig is

We bevelen het gebruik van ondervloeren van harte aan om een geslaagd resultaat te bekomen. Vooral voor tapijt, vinyl, parket, laminaat en pvc-vloeren is een ondervloer noodzakelijk. U kunt de meeste ondervloeren eenvoudig zelf leggen aan de hand van de bijgeleverde instructies.

Ondervloer leggen bij vloerverwarming

Over het algemeen zijn ondervloeren geschikt voor vloerverwarming. We adviseren om hierbij de specificaties van het type ondervloer grondig na te kijken. Bij Afium vermelden we altijd of een ondervloer gecombineerd kan worden met vloerverwarming. Is de vloerverwarming uw hoofdverwarming? Let dan op dat de maximale warmteweerstand van de vloer (ondervloer + vloer) niet hoger dan circa 0,15 m² K/W is.

Professionele installatie van ondervloeren

Een professionele plaatsing van de ondervloer is cruciaal voor een optimale werking. Professionals weten hoe ze de ondervloer moeten aanbrengen om de beste resultaten te bereiken en problemen in de toekomst te vermijden. Als u handig bent, dan kunt u ook zelf aan de slag gaan met de installatie van de ondervloer. 

Conclusie

Het kiezen van de juiste ondervloer is essentieel voor een duurzame, comfortabele en geluiddichte vloer in uw woning. Overweeg bij het maken van een keuze zorgvuldig het type vloer dat u heeft, uw woonomstandigheden en het budget dat hiervoor ter beschikking is. Met de juiste ondervloer beleeft u jarenlang plezier aan uw nieuwe vloer.

Laat een reactie achter