Menu
Your Cart

Waterbestendigheid van verschillende vloermaterialen: tegels, pvc en laminaat vergeleken

Tegels, pvc en laminaat zijn populaire keuzes op het gebied van vloeren. Deze materialen zijn niet alleen duurzaam en stijlvol, maar ze bieden ook verschillende niveaus van waterbestendigheid. In dit artikel vergelijken we deze vloermaterialen omtrent hun  waterbestendigheid, duurzaamheid en onderhoud. Zo neemt u een weloverwogen beslissing bij het kiezen van een nieuwe vloer.

Het belang van een waterbestendige vloer

Vloeren vormen het fundament van ons huis en zijn een weerspiegeling van onze persoonlijke smaak en levensstijl. Als het aankomt op vloermaterialen, kunnen we simpelweg niet voorbijgaan aan de kwestie van waterbestendigheid. Het vermogen van een vloer om bestand te zijn tegen vocht en water, is van cruciaal belang in vochtige ruimtes zoals badkamers, keukens en het toilet. 

Vergelijking van vloermaterialen en waterbestendigheid

Om de waterbestendigheid van tegels, pvc en laminaat effectief te vergelijken, houden we rekening met verschillende situaties. In geval van morsen of kortstondig contact met water, presteren alle drie de materialen goed. Ze kunnen gemakkelijk worden schoongemaakt en zijn bestand tegen vocht. In ruimtes waar langdurige blootstelling aan water of hoge vochtigheid optreedt, hebben tegels en pvc de voorkeur. Tegels zijn van nature waterbestendig en pvc-vloeren hebben ook uitstekende eigenschappen voor waterafstoting. Laminaatvloeren moeten voorzichtiger worden gebruikt omdat ze vatbaarder zijn voor waterschade. Een uitzondering hierop is watervast laminaat. 

Tegels als waterbestendige vloerbedekking

Tegels zijn al lang een favoriete keuze voor badkamers, keukens en andere ruimtes waarin veel vocht aanwezig is. Ze bieden heel wat voordelen en hebben een zeer goede weerstand tegen vocht. Het waterbestendige karakter zorgt ervoor dat tegels niet beschadigd raken door water of vocht wanneer ze hiermee in aanraking komen.

De voordelen van tegels

 • Breed assortiment: tegels zijn verkrijgbaar in alle soorten, kleuren, maten, vormen en dessins. Er is voor ieder wat wils.
 • Budgetvriendelijk: tegelvloeren zijn een mooie, betaalbare oplossing voor een vloer in vochtige ruimtes en komen in alle prijsklassen.
 • Duurzaam: het grote voordeel van tegels is hun duurzaamheid. Ze blijven lang mooi doordat er geen vuil kan intrekken en kunnen tegen een stootje.
 • Geschikt voor vloerverwarming: tegels zijn uitstekende warmtegeleiders en daardoor perfect te combineren met vloerverwarming. 
 • Makkelijk in onderhoud: de samenstelling van tegels zorgt ervoor dat ze onderhoudsvrij zijn. 

Pvc-vloeren in vochtige ruimtes

Pvc-vloeren winnen snel aan populariteit vanwege hun uitstekende waterbestendige eigenschappen en veelzijdigheid. Deze vloeren passen in elk interieur en hebben een sfeervolle uitstraling. Er zijn diverse soorten pvc, waaronder klik of plak pvc. Door de uitstekende waterbestendigheid zijn pvc-vloeren de perfecte keuze om toe te passen in vochtige ruimtes. Van een warme houtlook pvc tot een stoere betonlook, binnen deze vloersoort heeft u eindeloze mogelijkheden om uit te kiezen. 

De voordelen van pvc

 • Duurzaam: pvc-vloeren zijn duurzaam en kunnen vele jaren meegaan zonder dat ze vervangen moeten worden.
 • Eenvoudig te onderhouden: de vloeren zijn makkelijk schoon te maken en vereisen weinig onderhoud. Dagelijks stofzuigen of met een swiffer overgaan is voldoende. 
 • Ruime keuzemogelijkheden: er is een breed scala aan kleuren en designs verkrijgbaar, van hout- tot tegelmotieven. Milieuvriendelijk: de vloeren zijn gemaakt van duurzame grondstoffen en kunnen worden gerecycled.
 • Slijtvast: pvc raakt niet snel beschadigd en kan zwaar worden belopen. De vloeren zijn geschikt om op te lopen met hakken, huisdieren met scherpe nagels op los te laten of kinderen met speelgoed op te laten spelen. 

Laminaat

Laminaatvloeren komen in talrijke uitvoeringen en zijn bijzonder veelzijdig. Dit materiaal oogt als een echte vloertegel, maar is veel goedkoper en makkelijker te onderhouden. Er zijn allerlei soorten laminaat te verkrijgen, zoals hoogglans laminaat, tegel laminaat, visgraat laminaat, watervast laminaat en XL laminaat. Reguliere laminaatvloeren worden afgeraden om in vochtige ruimtes te plaatsen omdat deze niet watervast zijn. 

Watervast laminaat

Watervast laminaat is 100% waterproof dankzij de speciale coating op de verschillende naden van de planken. Deze waterbestendige coating beschermt de vloer tegen vuil en zorgt ervoor dat er geen water kan binnendringen. Hierdoor is watervast laminaat ideaal om in de badkamer, keuken of het toilet te leggen.

De voordelen van laminaat

 • Duurzaam: laminaat is heel erg duurzaam en gaat door het gebruik van kwalitatieve materialen langdurig mee.
 • Goedkoop: laminaatvloeren zijn doorgaans goedkoper dan andere vloersoorten. 
 • Makkelijk te onderhouden: een vloer van laminaat vergt weinig onderhoudswerk.
 • Voelt warm aan: doordat laminaat van zichzelf warm aanvoelt, hoeft u geen vloerverwarming te installeren. Zo bespaart u op energieverbruik en -kosten.

Het kiezen van de ideale waterbestendige vloer

Het bepalen van de perfecte vloer voor in uw woning doet u aan de hand van onderstaande tips. Door deze stappen te doorlopen vindt u gegarandeerd een waterbestendige vloer die bij u past: 

 1. Begin met uw stijl en smaak: denk na over welke interieurstijl u wilt en wat uw voorkeuren zijn.
 2. Denk aan de functionaliteit: neem een vloer die ook aan uw behoeften voldoet op het gebied van functionaliteit. 
 3. Kies een vloer die bij uw woningstijl past: stem uw nieuwe vloer af op de kleuren en materialen die reeds aanwezig zijn in uw woning om een samenhangend resultaat te bekomen.
 4. Houd rekening met de lichtinval in uw woning: de hoeveelheid licht in de ruimte heeft invloed op de uitstraling van de vloer. Donkere vloeren kunnen een kamer kleiner laten lijken, terwijl lichte vloeren een gevoel van ruimte creëren.
 5. Denk na over onderhoud en duurzaamheid: overweeg hoeveel tijd en moeite u bereid bent te investeren in het onderhouden van uw vloer.
 6. Bepaal of u vloerverwarming wilt installeren of niet: indien u vloerverwarming wilt dient u een vloer te kiezen die hiervoor geschikt is. Dit staat vermeld bij de specificaties van de vloer.
 7.  Maak een realistische budgetplanning op: stel een nauwkeurige budgetplanning op om onverwachte kosten te voorkomen.
 8. Vraag productstalen aan of laat u adviseren: proefstalen helpen u bij het maken van een keuze en geven u een duidelijk beeld over de kwaliteit, het design en de kleur van de vloer. Daarnaast kunt u ook advies vragen aan een vloerspecialist.

Conclusie

Bij het overwegen van waterbestendige vloermaterialen is het belangrijk om uw specifieke behoeften en de kenmerken van elk type in acht te nemen. Tegels, pvc en laminaat hebben ieder hun eigen voordelen en nadelen. Door de juiste keuze te maken geniet u optimaal van uw waterbestendige vloer.

Laat een reactie achter