Menu
Your Cart

Voegen schoonmaken, hoe pakt u het aan?

Na verloop van tijd raken tegelvoegen vervuild en bevlekt, waardoor de uitstraling van uw tegels wordt aangetast. Daarnaast zijn vervuilde voegen een broedplaats voor schimmel en bacteriën, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid. In dit artikel bespreken we hoe u voegen effectief kunt schoonmaken en onderhouden, zodat uw tegels er altijd als nieuw uitzien. Lees snel verder en ontdek ons praktische stappenplan en allerlei handige tips die u helpen bij het reinigen van uw tegelvoegen. Zo zien de voegen er binnen een mum van tijd weer als nieuw uit.

Daarom zijn tegelvoegen onmisbaar 

Het voornaamste nut van tegelvoegen is het beschermen tegen vocht. Voegen zorgen ervoor dat stof, vuil en vocht niet onder de tegels kunnen komen. Daarnaast hebben voegen een decoratieve functie. Door de voegkleur af te stemmen op de kleur van uw tegels, bereikt u een prachtig eindresultaat. Voegen accentueren de stijl van de tegels; Kiest u het verkeerde voegmiddel, dan kan dit het gehele uiterlijk van de ruimte aantasten. Maak dus een weloverwogen keuze bij het uitzoeken van tegelvoegsel. 

Het belang van schone voegen

Tegelvoegsel komt in allerlei kleuren en heeft invloed op de uitstraling van uw tegels. Schone voegen zijn niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ze dragen ook bij aan een gezondere leefomgeving. Vuile voegen kunnen schimmelgroei bevorderen, wat allergieën en ademhalingsproblemen kan veroorzaken. Bovendien kunnen ze een onaangename geur verspreiden.

Waarom worden voegen vies?

Vuil, vet, stof en zelfs schimmel kunnen zich in de voegen van uw tegels ophopen. Dit kan gebeuren in keukens, badkamers, of zelfs op buitentegels. Vuile voegen zijn niet alleen een esthetisch probleem; ze kunnen ook leiden tot gezondheidsproblemen, vooral als schimmelgroei wordt toegestaan. Bovendien verminderen vervuilde voegen de levensduur en algehele uitstraling van uw tegels. 

Stappenplan voegen schoonmaken

Onderstaand stappenplan helpt u bij het reinigen van uw voegen. Door deze stappen te doorlopen maakt u de tegelvoegen op een efficiënte manier schoon en bent u verzekerd van een stralend resultaat. 

Materialen en benodigdheden

Voordat u begint met het schoonmaken van de voegen, moet u ervoor zorgen dat u alle benodigde materialen en benodigdheden bij de hand heeft. Dit omvat:

 • rubberen handschoenen
 • beschermende bril
 • borstels (tandenborstels zijn handig voor kleine voegen)
 • emmer
 • reinigingsmiddel
 • schoon water
 • zachte doeken

Zorg ervoor dat u de nodige veiligheidsmaatregelen neemt, zoals het dragen van rubberen handschoenen en eventueel een beschermende bril, om jezelf te beschermen tegen de chemicaliën die u tijdens het schoonmaken gebruikt.

Stap 1: de voorbereiding

Alvorens u aan de slag gaat, is het belangrijk om de ruimte nauwkeurig voor te bereiden. Verwijder los vuil en stof door te vegen of te stofzuigen. Zorg er ook voor dat omliggende oppervlakken, zoals de vloer of de muur, zijn afgedekt met doeken of plastic om te voorkomen dat ze worden blootgesteld aan reinigingsmiddelen.

Stap 2: kies het juiste reinigingsmiddel

De keuze van het reinigingsmiddel is cruciaal voor het effectief schoonmaken van voegen. Er zijn verschillende opties beschikbaar, afhankelijk van de ernst van de vervuiling. Hier zijn enkele keuzes:

Reinigingsproducten

 • Commerciële voegenreinigers: deze producten zijn verkrijgbaar in de meeste winkels en zijn speciaal ontworpen voor voegenreiniging.
 • Zuiveringszout en azijn: dit is een zelfgemaakte en milieuvriendelijke optie.
 • Stoomreiniger: gebruik stoom om vuil en schimmel te verwijderen zonder chemicaliën.

Zelfgemaakte reinigingsoplossingen

 • Meng zuiveringszout met water tot een pasta voor het behandelen van hardnekkige vlekken.
 • Een mengsel van azijn en water is effectief om schimmel aan te pakken.

Stap 3: Reiniging van voegen

Nu bent u klaar om de voegen schoon te maken. Gebruik een borstel of tandenborstel om het reinigingsmiddel op de voegen aan te brengen. Zorg ervoor dat u grondig poetst om alle vuil en vlekken te verwijderen. Werk in kleine stukjes om ervoor te zorgen dat u niets van de vervuiling overslaat. Om schimmel weg te werken, kunt u een oplossing van water en azijn of water en citroensap gebruiken. Breng de oplossing zorgvuldig aan, laat deze inwerken en schrob vervolgens de schimmel weg.

Stap 4: grondig spoelen

Na het reinigen is het essentieel om de voegen grondig te spoelen om alle resten van reinigingsmiddelen te verwijderen. Gebruik schoon water en een zachte doek om de voegen af te vegen en te drogen. Dit voorkomt dat er nieuwe vuilophoping ontstaat.

Stap 5: onderhoud en preventie

Om uw voegen schoon te houden, is regelmatig onderhoud essentieel. Hier zijn enkele tips:

 • Droog de voegen na gebruik van de douche of badkuip.
 • Gebruik een voegenafdichtmiddel om toekomstige vervuiling te voorkomen.
 • Controleer regelmatig op schimmelgroei en reinig deze onmiddellijk.

Stap 6: alternatieve methoden

Naast de bovengenoemde methoden zijn er enkele alternatieve opties om voegen schoon te maken. Enkele voorbeelden hiervan zijn een stoomreiniger en natuurlijke reinigingsmiddelen.

Stoomreiniger 

Een stoomreiniger is een zeer effectieve en milieuvriendelijke manier om voegen te reinigen.  Stoom reinigt en desinfecteert oppervlakken door hoge temperaturen. De hoge temperatuur van stoom doodt schimmel en bacteriën zonder hierbij chemicaliën in te zetten. Het gebruik van een stoomreiniger doet u als volgt:

 • Vullen: vul de stoomreiniger met water volgens de instructies.
 • Stomen: breng de mondstukken van de stoomreiniger naar de voegen en stoom de vervuiling langzaam weg.
 • Afnemen: veeg de gereinigde voegen af met een schone doek.

Natuurlijke reinigingsmiddelen

U kunt ook natuurlijke reinigingsmiddelen zoals citroensap, zuiveringszout en azijn gebruiken om de voegen van uw tegels schoon te maken. Deze zijn veilig voor het milieu en voor uzelf.

Hoe vaak moet ik mijn voegen schoonmaken?

De frequentie van het reinigen van uw tegelvoegen hangt af van hoe vaak u de ruimte gebruikt en de hoeveelheid blootstelling aan vocht. Over het algemeen raden we aan om dit minstens een keer per maand te doen. Zo blijven de voegen van uw tegels in goede conditie. 

Conclusie

Schone voegen zijn van vitaal belang voor zowel de esthetiek als de gezondheid van uw huis. Door ze regelmatig schoon te maken en preventieve maatregelen te nemen, voorkomt u dat vuile voegen een probleem worden. Kies de reinigingsmethode die het beste bij u past en geniet van frisse, schone voegen. Met bovenstaande stappen pakt u de schoonmaak van voegen efficiënt en doeltreffend aan. Veel succes!

Laat een reactie achter