Menu
Your Cart

Vervang het bedieningspaneel van je toilet in 7 stappen

Of je nu een enthousiaste doe-het-zelver bent of gewoon wat geld wilt besparen op de kosten van een loodgieter, het vervangen van het bedieningspaneel van je toilet is een klus die je zelf kunt doen. Met de juiste tools, kennis en een beetje geduld kun je binnen de kortste keren je toilet een frisse look geven. In dit artikel zullen we stap voor stap uitleggen hoe je dit kunt doen, zodat je zelfverzekerd aan de slag gaat.

Stap 1: Verzamel de benodigde materialen

Voordat je begint, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je alle benodigde materialen en gereedschappen bij de hand hebt. Dit heb je nodig:

  • Nieuw bedieningspaneel voor het toilet: Voordat je een nieuw bedieningspaneel koopt, is het belangrijk om het model van je toilet te kennen. Zo weet je zeker dat het nieuwe paneel goed op je toilet past. 
  • Schroevendraaier (kruiskop en platte kop): Zorg ervoor dat je de juiste maat schroevendraaier kiest om de schroeven van het oude bedieningspaneel te verwijderen en de schroeven van het nieuwe bedieningspaneel vast te kunnen draaien. 
  • Moersleutel: In sommige gevallen kan een moersleutel nodig zijn om de bevestigingsmoeren van het bedieningspaneel los te draaien.
  • Emmer: Het is handig om een emmer bij de hand te hebben om eventueel water op te vangen dat uit de tank kan lekken tijdens het klussen.
  • Doekjes voor het schoonmaken: Houd wat doekjes bij de hand om de werkplek schoon te houden.
  • Een verstelbare tang (optioneel): Deze kan handig zijn als de bevestigingsmoeren van het oude bedieningspaneel moeilijk los te draaien zijn.
  • Siliconenkit (optioneel): Als er ruimte is tussen het nieuwe bedieningspaneel en de tank, kun je siliconenkit gebruiken om eventuele lekkages te voorkomen. 

Stap 2: Sluit de watertoevoer af

Voordat je begint met het vervangen van het bedieningspaneel, moet je ervoor zorgen dat de watertoevoer naar het toilet is afgesloten. Dit doe je door het kraantje dicht te draaien. Deze vind je meestal aan de onderkant, achterkant of naast het toilet. Draai het kraantje met de klok mee totdat deze volledig gesloten is. Dit voorkomt lekkages en maakt het werkgebied veiliger. 

Stap 3: Verwijder het oude bedieningspaneel

Nu de watertoevoer is afgesloten, kun je beginnen met het verwijderen van het oude bedieningspaneel. Volg daarvoor deze stappen:

Verwijder het deksel van de tank

Til het deksel van de tank van het toilet op en leg het op een veilige plek, bijvoorbeeld op een zachte doek om krassen te voorkomen. 

Zoek en verwijder de bevestigingsschroeven

Zoek de schroeven waarmee het bedieningspaneel aan de tank is bevestigd en gebruik een schroevendraaier om ze los te draaien. In sommige gevallen kunnen deze schroeven moeilijk bereikbaar zijn, dus het kan handig zijn om een verstelbare tang te gebruiken om ze los te maken.

Trek het oude bedieningspaneel eruit:

Trek het oude bedieningspaneel voorzichtig uit de tank en leg het opzij. Let op dat je hierbij voorzichtig te werk gaat om schade aan de tank te voorkomen.

Stap 4: Installeer het nieuwe bedieningspaneel

Nu je het oude bedieningspaneel hebt verwijderd, is het tijd om het nieuwe bedieningspaneel te installeren. De stappen hiervoor zijn als volgt: 

Controleer het bedieningspaneel

Verwijder eventuele verpakkingsmaterialen van het nieuwe bedieningspaneel en controleer of alle onderdelen aanwezig zijn. Controleer ook of het nieuwe paneel geen beschadigingen heeft. 

Plaats het nieuwe bedieningspaneel

Plaats het nieuwe bedieningspaneel op de tank en zorg ervoor dat het goed is uitgelijnd. Let op eventuele markeringen die aangeven waar de schroeven moeten worden bevestigd. 

Bevestig het bedieningspaneel

Bevestig het bedieningspaneel aan de tank met behulp van de bijgeleverde schroeven en een schroevendraaier. Zorg ervoor dat de schroeven stevig worden vastgedraaid, maar niet te strak om schade aan het paneel te voorkomen. 

Optioneel: gebruik siliconenkit

Als je merkt dat er ruimte is tussen het bedieningspaneel en de tank, kun je wat siliconenkit aanbrengen om de verbinding af te dichten. Zo voorkom je eventuele lekkages. 

Stap 5: Zet de watertoevoer weer open

Nu het nieuwe bedieningspaneel is geïnstalleerd, kun je de watertoevoer naar het toilet weer open zetten. Draai het kraantje tegen de klok in totdat deze volledig open is en het water weer begint te stromen. 

Stap 6: Controleer op lekkages

Voordat je het toilet weer gaat gebruiken, is het belangrijk om te controleren op lekkages. Laat het water een paar minuten lopen en kijk of er geen water uit de tank of leidingen lekt. Als je een lekkage opmerkt, draai dan de watertoevoer naar het toilet weer dicht en controleer of alle verbindingen goed zijn vastgedraaid.

Stap 7: Test het bedieningspaneel

Nu alles is geïnstalleerd en gecontroleerd, is het tijd om het nieuwe bedieningspaneel te testen. Spoel het toilet een paar keer door en controleer of het bedieningspaneel naar behoren werkt. Werkt alles goed? Gefeliciteerd, je hebt succesvol zelf het bedieningspaneel van je toilet vervangen

Laat een reactie achter