Menu
Your Cart

PVC-vloer schoonmaken

Pvc-vloeren zijn populair vanwege hun duurzaamheid en veelzijdigheid. Om ervoor te zorgen dat uw investering lang meegaat en zijn elegante uitstraling behoudt, is het essentieel om uw pvc-vloer regelmatig en op de juiste manier te reinigen. In dit artikel bespreken we stap voor stap hoe u een vloer van pvc dient schoon te maken en wat de beste schoonmaakmiddelen zijn om deze langdurig in topconditie te houden.

Waarom is het belangrijk om uw pvc-vloer schoon te houden?

Het goed onderhouden van uw pvc-vloer is belangrijk om verschillende redenen. Vuil en stof kunnen zich ophopen en na verloop van tijd krassen veroorzaken. Daarbij is het mogelijk dat gemorste vloeistoffen vlekken achterlaten die moeilijk te verwijderen zijn als u ze niet onmiddellijk schoonmaakt. Door uw pvc-vloer regelmatig schoon te maken, houdt u deze in uitstekende conditie. 

De voordelen van een pvc-vloer

Het grote voordeel van pvc is dat u het materiaal zeer makkelijk reinigt, of u nu een pvc-klikvloer of een pvc-plakvloer heeft. Daarbovenop biedt een vloer van pvc nog allerlei andere voordelen:

 • Duurzaam: pvc-vloeren zijn duurzaam en kunnen jarenlang meegaan zonder vervangen te hoeven worden.
 • Waterbestendig: vloeren van pvc zijn bestand tegen water en daardoor geschikt voor vochtige ruimtes zoals de badkamer, keuken of het toilet. Sommige pvc-vloeren hebben echter een speciale coating nodig alvorens u ze kunt gebruiken in deze ruimtes.
 • Milieuvriendelijk: de vloeren zijn gemaakt van duurzame grondstoffen en kunnen worden gerecycled. 
 • Slijtvast: pvc raakt niet snel beschadigd. De vloeren kunnen zwaar worden belopen en zijn bestand tegen hoge hakken, scherpe nagels van huisdieren en speelgoed van kinderen. 
 • Veelzijdig: er zijn tal van pvc-vloeren om uit te kiezen, in allerlei kleuren en designs. Van warme houtmotieven tot moderne tegelmotieven, de mogelijkheden zijn heel erg gevarieerd. 
 • Comfortabel: pvc-vloeren zijn zacht en comfortabel om op te lopen.

De frequentie van het onderhoud

Om uw pvc-vloer in goede conditie te houden, adviseren we om deze dagelijks te ontdoen van vuil door middel van een stofzuiger of bezem. Daarnaast is een wekelijkse reiniging met water en reinigingsmiddel voldoende om de vloer te reinigen. Om de paar maanden kunt u een dieptereiniging uitvoeren voor een grondige onderhoudsbeurt. Frequent onderhoud zorgt ervoor dat uw vloer in goede staat blijft en er minder snel slijtage ontstaat. 

Stappenplan pvc-vloer schoonmaken

Met onderstaand stappenplan is het schoonmaken van uw pvc-vloer een fluitje van een cent. Hieronder komt u te weten hoe u de vloer precies moet reinigen en welke materialen u hiervoor dient te gebruiken. Tevens vertellen we u welke producten u best vermijdt. 

Stap 1: benodigdheden klaarnemen

De eerste stap bij het schoonmaken van uw pvc-vloer is het klaarzetten van de materialen die u hiervoor nodig heeft. Een goede voorbereiding is namelijk het halve werk en zorgt ervoor dat u op een soepele manier kunt starten aan het onderhoud. Afhankelijk van welke karwei u gaat uitvoeren zijn de volgende materialen benodigd: 

 • een bezem 
 • een stofzuiger
 • een emmer of teil
 • een geschikte dweil
 • lauwwarm water
 • pvc-vriendelijke schoonmaakmiddelen 

Stap 2: verwijder losliggend vuil met een bezem of stofzuiger

Voordat u begint met reinigen, is het belangrijk om alle losliggende deeltjes te verwijderen. Gebruik hiervoor een bezem of een stofzuiger met een zachte borstel om de vloer te ontdoen van vuil en stof. Zuig daarbij altijd met de borstels naar beneden om krassen te voorkomen. Door uw pvc-vloer regelmatig te stofzuigen vermijdt u krassen tijdens het schoonmaken.

Stap 3: moppen met een zachte dweil

Na het stofzuigen is het tijd om te moppen. Gebruik een zachte dweil en lauwwarm water om de vloer te reinigen. Zorg ervoor dat de dweil niet te nat is door deze vooraf goed uit te wringen, want overtollig vocht kan de vloer beschadigen. Na het dweilen kunt u eventueel een vloerwisser gebruiken om het resterende vocht en vuil weg te halen.

Stap 4: het gebruik van speciale pvc-reinigers

Voor een grondige reiniging kunt u een speciale pvc-reiniger gebruiken. Deze reinigers zijn mild en speciaal ontworpen om pvc-vloeren te beschermen. Volg de instructies op de verpakking voor de beste resultaten. Tevens is het mogelijk om schoonmaakazijn te gebruiken bij het reinigen van uw vloer. 

Stap 5: vlekken verwijderen

Indien er vlekken zijn ontstaan op uw pvc-vloer is het noodzakelijk om deze snel te verwijderen. Gebruik hiervoor een zachte doek en een mild schoonmaakmiddel om de vlekken voorzichtig weg te werken. Vermijd agressieve chemicaliën, omdat deze producten de vloer kunnen beschadigen.

Nuttige onderhoudstips

Pvc-vloeren zijn bijzonder onderhoudsvriendelijk. Door de volgende tips toe te passen tijdens het schoonmaken en onderhouden van uw pvc-vloer bent u verzekerd van een lange levensduur, waardoor u maximaal plezier beleeft aan de vloer.  

Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen

Tijdens het schoonmaken van uw pvc-vloer is het essentieel om agressieve schoonmaakmiddelen zoals bleekmiddel, chloor of schuurmiddelen te vermijden. Deze producten kunnen namelijk de vloer beschadigen, doffe plekken veroorzaken of de beschermlaag aantasten. Kies daarom altijd voor milde en pvc-vriendelijke reinigingsproducten. Hieronder vindt u een beknopt overzicht van de producten die u beter niet gebruik tijdens een schoonmaakbeurt:

 • bleekmiddel
 • schuurmiddelen
 • afwasmiddel
 • groene zeep
 • allesreiniger
 • chloor

Bovenstaande schoonmaakmiddelen bevatten een te hoge concentratie zeep, waardoor ze strepen achterlaten op uw vloer. Tevens zijn bepaalde producten te agressief voor het schoonmaken van een pvc-vloer. 

Gebruik geen stoomreinigers

Over het algemeen wordt het sterk afgeraden om een stoomreiniging op pvc-vloeren toe te passen. De hitte van de stoomreiniger kan schade aan de vloer veroorzaken en de lijm die de vloer op zijn plaats houdt aantasten.

Voorkom beschadigingen 

Beschadigingen aan uw pvc-vloer kunt u op verschillende manieren voorkomen. Onderstaande tips helpen u ervoor te zorgen dat er geen schade gevormd wordt:

 • Gebruik viltjes onder meubelpoten om krassen te voorkomen.
 • Plaats deurmatjes bij de ingangen om vuil en gruis buiten te houden.
 • Vermijd het gebruik van schurende en agressieve schoonmaakmiddelen.
 • Wees voorzichtig met het verplaatsen van zware voorwerpen om krassen op de vloer te vermijden.

Conclusie

Het juiste onderhoud en op regelmatige basis schoonmaken van uw pvc-vloer is van groot belang om de levensduur ervan te verlengen en de mooie uitstraling langdurig te behouden. Door de juiste reinigingsmethoden en -producten te gebruiken, geniet u jarenlang van een prachtige en duurzame vloer.

Laat een reactie achter