Menu
Your Cart

PVC-vloer leggen

Bent u verliefd geworden op het prachtige uiterlijk van een pvc-vloer en wilt u deze ook in uw woning leggen? Wij vertellen u graag hoe u dit doet. Pvc is een uitstekende keuze vanwege de duurzaamheid en het gemak in onderhoud. In dit artikel nemen we u stap voor stap mee in het proces van het leggen van een pvc-vloer en voorzien we u van handige tips voor een succesvolle installatie.

Het veelzijdige uiterlijk van pvc

Een pvc-vloer komt in iedere woningstijl tot zijn recht en heeft een smaakvolle uitstraling. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden op het gebied van pvc. Denk bijvoorbeeld aan warme houtlook vloeren, waarmee u sfeer en gezelligheid brengt in uw woning. Daarnaast zijn er vloeren met een stoere betonlook voor een strakke en moderne touch in het interieur. Wat uw wensen ook zijn, met pvc haalt u gegarandeerd de vloer van uw dromen in huis.     

De juiste pvc-vloer kiezen

Bij het uitzoeken van pvc is het belangrijk om een vloer te kiezen die past bij uw wensen en behoeften en aansluit op het interieur in uw woning. Pvc-vloeren zijn verkrijgbaar in twee varianten, namelijk klik- en plakvloeren. Beide opties hebben hun eigen, specifieke voordelen. Hieronder komt u er meer te weten over:

Klik-pvc

Pvc-klikvloeren zijn eenvoudig te plaatsen door ze simpelweg in elkaar te klikken. De vloeren zijn gemaakt van sterk, kwalitatief materiaal en hebben een slijtvast karakter. Hierdoor is pvc-klik ideaal voor ruimtes die intensief gebruikt worden.   

De voordelen van klikvloeren

 • Eenvoudig te leggen: dankzij het kliksysteem is pvc-klik moeiteloos te installeren zonder extra benodigdheden. 
 • Minder kans op verplaatsing of scheuren: pvc-klikvloeren hebben een kleinere kans op verplaatsing en scheuren doordat het kliksysteem de planken op hun plaats houdt.
 • Makkelijk te onderhouden: de vloeren zijn onderhoudsvriendelijk en bestand tegen vocht en vuil, waardoor ze hun mooie uitstraling langdurig behouden.  
 • Ruim aanbod pvc-klik: pvc-klik is te verkrijgen in verschillende designs, zoals een houtlook, visgraatpatroon of een tegelpatroon.

Plak-pvc

Pvc-plak wordt geplakt op een gladde ondergrond door middel van een speciale lijm. Hierbij is het belangrijk om vooraf de ondergrond te egaliseren, zodat u de vloer zo strak mogelijk kunt plakken. Plakvloeren zijn veelal een duurzame keuze en hebben minder kans op verplaatsing of scheuren. 

De voordelen van plakvloeren

 • Bestand tegen water: door het vochtbestendige karakter kan pvc-plak in vochtige ruimtes geplaatst worden.
 • Onderhoudsvriendelijk: plakvloeren zijn zeer onderhoudsvriendelijk en bieden optimaal schoonmaakgemak.
 • Verkrijgbaar in verschillende designs: de vloeren komen in tal van uitvoeringen, waardoor er voor ieder interieur de perfecte keuze te vinden is. 
 • Geschikt voor vloerverwarming: pvc-plak is combineerbaar met vloerverwarming en creëert een warme, comfortabele vloer. 

Stappenplan voor het leggen van een pvc-vloer

De installatie van een pvc-vloer is geen ingewikkeld karwei en kan door vrijwel iedereen worden uitgevoerd, of u nu een beginnende klusser of een professional bent. Met onderstaand stappenplan zorgt u ervoor dat het leggen van uw pvc-vloer bijzonder soepel verloopt.

Stap 1: de voorbereiding

Alvorens u aan de slag gaat is het belangrijk om de juiste materialen en gereedschappen klaar te leggen. Zo heeft u alle toebehoren bij de hand tijdens het installeren van uw nieuwe pvc-vloer. Onderstaande materialen zijn benodigd bij het leggen van pvc:

 • Ondervloer: zorg ervoor dat u een ondervloer aanschaft voor de egalisatie van de ondergrond. 
 • Plinten: voor het wegwerken van naden, randen en kabels heeft u plinten nodig. U heeft de keuze tussen plakplinten, mdf-plinten en witte of zwarte plinten
 • Lijm: indien u heeft gekozen voor plak pvc dient u lijm te voorzien om de vloer te plakken.

Stap 2: ondervloer plaatsen

Zorg ervoor dat de ondervloer schoon, droog en vlak is. Rol deze uit over de gehele vloer en snijd op maat. Bij het leggen van de ondervloer begint u in de hoek van de kamer. Indien er obstakels aanwezig zijn, dient u de ondervloer zorgvuldig rond deze objecten te snijden. Verder is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de ondervloer minstens een paar centimeter omhoog komt langs de muren. Zo voorkomt u dat er vocht onder de ondervloer kan komen. Tot slot controleert u de vlakheid van de ondervloer door er voorzichtig over te lopen. 

Het belang van een ondervloer

Onderstaande punten tonen aan waarom het plaatsen van een ondervloer noodzakelijk is voor een geslaagd resultaat. Een ondervloer:

 • voorkomt slijtage door de extra tussenlaag;
 • werkt egaliserend en verbloemt oneffenheden in de vloer;
 • creëert extra stabiliteit;
 • zorgt voor een betere isolatie en geluiddemping;
 • heeft een hoge drukvastheid en een laag loopgeluid.

Stap 3: pvc-vloer leggen

Nu bent u klaar om de pvc-vloer daadwerkelijk te gaan leggen. Afhankelijk van het type pvc dat u heeft gekozen, dient u lijm of het handige kliksysteem te gebruiken. Zorg ervoor dat de stroken goed op elkaar aansluiten zonder dat er kieren tussen zitten.

Stap 4: afwerking en snijwerk

Het snijden van de PVC stroken op maat is een essentiële stap. Werk de randen en hoeken zorgvuldig af voor een professioneel ogend resultaat. Dit vereist geduld en precisie, maar het eindresultaat zal de moeite waard zijn.

Stap 5: onderhoud en reiniging

Een pvc-vloer vereist minimaal onderhoud. Regelmatig stof en vuil verwijderen is voldoende. Maak gebruik van veilige reinigingsmethoden om de vloer te laten stralen. Vermijd daarbij agressieve schoonmaakmiddelen, aangezien deze uw vloer kunnen beschadigen.

Handige tips bij het leggen van een pvc-vloer

Om uw nieuwe pvc-vloer zo goed mogelijk te leggen en een geslaagd eindresultaat te creëren, raden wij u aan om de volgende tips te volgen:

 • Meet de ruimte nauwkeurig op voordat u de pvc-vloer aanschaft.
 • Laat de pvc-stroken acclimatiseren in de ruimte waar u ze gaat leggen.
 • Werk vanuit het midden van de ruimte naar de randen toe.
 • Controleer regelmatig of de stroken nog recht liggen.
 • Houd extra pvc-stroken achter de hand voor eventuele reparaties.

Conclusie

Het leggen van een pvc-vloer is een haalbaar project voor iedere doe-het-zelver, maar het vereist aandacht voor detail en precisie. Met de juiste voorbereiding, materiaalkeuze en een nauwgezette uitvoering voert u deze klus succesvol uit. Zo geniet u van een prachtig resultaat en een vloer die vele jaren meegaat.

Laat een reactie achter