Menu
Your Cart

Parketvloer leggen

Een parketvloer is een prachtige toevoeging aan elk huis. Het parket brengt niet alleen warmte en schoonheid in de ruimte, maar verhoogt ook de waarde van uw huis. In dit artikel komt u alles te weten over parket en voorzien we u van een handig stappenplan om een parketvloer zelf te leggen. Lees snel verder en laat u informeren door de interessante blog van Afium. 

Wat is een parketvloer?

Een parketvloer is een type houten vloer dat bestaat uit smalle houten planken die in verschillende patronen kunnen worden gelegd. Het hout wordt meestal behandeld en afgewerkt om duurzaamheid en esthetiek te bieden. Parketvloeren zijn populair vanwege hun natuurlijke uitstraling en tijdloze charme.

De voordelen van een parketvloer

Er zijn tal van voordelen verbonden aan het hebben van een parketvloer in huis. Enkele van de belangrijkste pluspunten zijn:

 • Esthetische aantrekkingskracht: parketvloeren voegen een elegante en natuurlijke uitstraling toe aan elke ruimte.
 • Duurzaamheid: goed onderhouden parketvloeren gaan vele jaren mee. Het hout zet niet uit en krimpt niet.
 • Warmte en comfort: het hout van een parketvloer voelt warm aan en is comfortabel om op te lopen.
 • Slijtvast: doordat het parket erg hard is slijt de vloer niet snel. Indien er gebruikssporen optreden, kunt u het hout opschuren met de onderhoudsmiddelen van Afium. 

Soorten parket

Parket komt in allerlei soorten en maten. Bij Afium vindt u prachtige parketsoorten, elk met hun eigen bijzondere uitstraling.

Visgraat parket

Een visgraatvloer heeft een charmante en natuurlijke uitstraling en komt in ieder interieur tot zijn recht. Deze vloer bestaat uit houten planken van hetzelfde formaat die schuin en haaks worden gelegd. Visgraat parket is verkrijgbaar in tal van kleuren en biedt voor elk wat wils. 

Hongaarse punt parket

Hongaarse puntvloeren lijken op het eerste zich heel erg op visgraatvloeren. Het verschil zit in de vorm van de planken die gecombineerd worden. De planken van Hongaarse punt parket worden gelegd in de vorm van een parallelogram, in een hoek van 45 of 60 graden. Hierdoor ontstaat een chique look-and-feel. 

Eiken decoren parket

Eikenhout vloeren zijn uniek en te verkrijgen in heel wat soorten. Denk onder andere aan massief eiken parket en allerlei andere houten vloeren. Het uiterlijk van eiken decoren parket wordt bepaald door de V-groef en of het hout behandeld is met olie of rook. Tevens zijn er onbehandelde eiken vloeren.

Parket leggen: zelf doen of uitbesteden?

Afhankelijk van het legpatroon dat u wenst, kunt u ervoor kiezen om uw parketvloer zelf te leggen of dit uit te besteden aan een expert. Een vloer van parket biedt tal van mogelijkheden, waarbij er vaak gebruik wordt gemaakt van een multi- of duoplank. Er zijn twee manieren waarop u de vloer kunt leggen: zwevend of verlijmd. Wanneer u de vloer verlijmt wordt deze vastgelijmd aan de ondergrond of vloer. Het voordeel hiervan is dat er geen naden of spleten ontstaan. Een zwevende vloer rust op de ondergrond zonder lijm.

Stappenplan parketvloer leggen

Het leggen van een parketvloer kan een lonende doe-het-zelfklus zijn. Door middel van ons handige stappenplan helpen we u bij het uitvoeren van dit karwei. Volg onderstaande stappen voor een succesvolle installatie: 

Stap 1: de voorbereiding

Controleer of de ondergrond schoon, droog en vlak is. De beste afwerking bekomt u door uw parketvloer op een volledig vlakke vloer te plaatsen en vocht te weren. Bestaat uw huidige vloer uit tegels of beton? Dan is het verstandig om eerst een laag plasticfolie te leggen voor een optimale luchtvochtigheid. Is de ondergrond ongelijk, dan adviseren wij om een parket ondervloer te voorzien.

Stap 2: bepaal hoe u het parket gaat leggen

Kies hoe u de parketvloer wilt installeren: zwevend of verlijmd. Een zwevende vloer rust op de ondergrond zonder lijm. Bij een verlijmde vloer lijmt u de vloerdelen vast aan de ondergrond of de vloer.

Stap 3: verzamel de benodigde materialen en gereedschappen

Voordat u begint aan het leggen van uw parketvloer is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Zorg dat u de juiste parket toebehoren in huis heeft en leg de materialen klaar die benodigd zijn tijdens de installatie. Zo heeft u alles binnen handbereik. Bij het leggen van parket gebruikt u de volgende materialen:

 • parket vloerdelen
 • lijm
 • zaag
 • meetgereedschap
 • rubberen hamer
 • plinten
 • afstandsblokjes

Stap 4: begin met het leggen van de parketvloer 

Start in een hoek van de kamer en leg de eerste rij parketvloerdelen. Zorg ervoor dat de delen goed aansluiten op elkaar en gebruik afstandsblokjes langs de wanden om voldoende uitzettingsruimte te behouden. Ga verder met de volgende rijen en gebruik planken uit verschillende verpakkingen door elkaar voor een natuurlijke variatie. Zo vermijdt u dat twee planken met een gelijk patroon naast elkaar komen te liggen.

Stap 5: werken rond obstakels

Bij obstakels, zoals cv-buizen en dergelijke, gebruikt u een decoupeerzaag om een stuk uit het vloerdeel te zagen. Wij raden aan om de uitsparing 10 mm groter te maken vanwege de uitzetting van de vloer. 

Stap 6: de laatste rij leggen

De laatste planken van uw parketvloer zult u wellicht op maat moeten zagen om deze op maat te maken. Teken dit af op de planken en zaag ze op maat. Vervolgens legt u de laatste rij van uw parketvloer. 

Stap 7: de afwerking

Tot slot verwijdert u de afstandsblokjes en brengt u eventueel een laag bescherming aan om de duurzaamheid te optimaliseren. Bevestig daarnaast de plinten voor een mooie afwerking. 

Tips voor het onderhouden van uw parketvloer

Met onderstaande tips zorgt u voor een goed onderhoud van uw parketvloer. Zo verlengt u de levensduur en geniet u jarenlang van uw parketvloer:

 • Veeg regelmatig stof en vuil weg.
 • Gebruik speciale parketvloer reinigingsproducten.
 • Vermijd overmatig watergebruik.
 • Plaats viltjes onder meubelpoten om krassen te voorkomen.
 • Laat geen vochtige voorwerpen langdurig op de vloer liggen.

Conclusie

Een parketvloer is een investering die de esthetiek en waarde van uw huis verhoogt. Door de juiste voorbereiding te treffen en de installatie zorgvuldig uit te voeren, geniet u vele jaren van de schoonheid van uw parketvloer. Een goed onderhoud is daarbij belangrijk om de vloer in uitstekende conditie te houden.

Laat een reactie achter