Menu
Your Cart

Ondervloer leggen

Een ondervloer is essentieel voor het creëren van een duurzame en comfortabele vloer in huis. Of u nu laminaat, parket, tapijt of tegels wilt plaatsen, de juiste ondervloer leggen is de eerste stap naar een geslaagd vloerproject. In dit artikel bespreken we alles wat u moet weten over ondervloeren. Van de functie tot de verschillende opties, het belang van een professionele installatie en een praktisch stappenplan. Hier leest u het allemaal.

Wat is een ondervloer?

Een ondervloer is een belangrijk onderdeel van uw vloersysteem. De ondervloer ligt direct onder de uiteindelijke vloerbedekking en dient als een buffer tussen de ruwe ondergrond van uw huis en de vloerbedekking zelf. Er zijn verschillende soorten ondervloeren beschikbaar, elk met hun eigen unieke eigenschappen en voordelen. Zo zijn er ondervloeren in de vorm van folie of platen.

De voordelen van een ondervloer

Het leggen van een ondervloer brengt heel wat voordelen met zich mee. Wij hebben de voornaamste pluspunten voor u op een rij gezet: 

  • Verminderde slijtage: de ondervloer vormt een extra tussenlaag op uw vloer en zorgt ervoor dat er geen slijtage ontstaat. 
  • Egaliserende functie: een ondervloer heeft een egaliserende werking en verbloemt daardoor de kleine oneffenheden in een vloer.
  • Extra stabiliteit: met een ondervloer bent u verzekerd van een extra stabiele vloer.
  • Vochtwerend: ondervloeren met folie zijn vochtwerend.
  • Isolerende functie: de ondervloeren werken isolerend tegen optrekkend vocht.
  • Hoge drukvastheid: ondervloeren zijn bijzonder sterk en bieden een hoge drukvastheid. 
  • Laag loopgeluid: dankzij een ondervloer ervaart u minder geluid wanneer u op de vloer loopt. 

Hoe de juiste ondervloer kiezen?

Het kiezen van de juiste ondervloer hangt af van verschillende factoren. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden, zodat u een geschikte keuze maakt en verzekerd bent van een geslaagd resultaat. U bepaalt dit aan de hand van de volgende punten:

Soort vloerbedekking

Het type vloerbedekking dat u wilt installeren beïnvloedt de keuze van de ondervloer. Houten vloeren vereisen bijvoorbeeld vaak een specifieke ondervloer.

Materiaal van de ondervloer

Overweeg welk materiaal het beste past bij uw behoeften, bijvoorbeeld geluiddempend schuim of kurk.

Type ruimte

De ruimte waarin u de vloer wilt leggen speelt ook een rol. Badkamers hebben bijvoorbeeld specifieke eisen voor vochtbestendigheid.

Het belang van professionele installatie

Een correcte installatie van de ondervloer is cruciaal. Professionals weten hoe ze de ondervloer moeten aanbrengen om de beste resultaten te bereiken en problemen in de toekomst te voorkomen. Bent u handig? Dan kunt u ook zelf aan de slag gaan met het leggen van de ondervloer. Volg hierbij de meegeleverde instructies nauwkeurig op. 

Stappenplan voor het leggen van een ondervloer

Het leggen van een ondervloer is een belangrijke stap in het voorbereiden van uw vloer voor de uiteindelijke vloerafwerking, of het nu gaat om laminaat, parket, tapijt, of een andere vloerbedekking. Hier is een stapsgewijze handleiding over het leggen van een ondervloer:

1. De voorbereiding

Zorg ervoor dat de ondervloer schoon, droog en vlak is. Verwijder eventuele oneffenheden en stof.

2. Meten en snijden

Rol de ondervloer uit over de gehele ruimte en snijd deze op maat, zodat het perfect past. Zorg ervoor dat u voldoende ondervloermateriaal heeft om ook de muren en obstakels te bedekken.

3. Begin in de hoek

Start in een hoek van de kamer, bij voorkeur tegen de muur waar uw vloerbedekking begint.

4. Bevestigen aan de ondervloer

Afhankelijk van het type ondervloer dat u gebruikt, bevestigt u het aan de onderliggende ondervloer. Sommige ondervloeren hebben een zelfklevende onderkant, terwijl andere dubbelzijdige tape vereisen om ze op hun plaats te houden.

5. Aansluiten van rollen of platen

Als u meerdere rollen of platen gebruikt, zorg dan dat ze strak tegen elkaar aan liggen zonder overlapping. Gebruik indien nodig afplaktape om de naden te beveiligen.

6. Snijden rond obstakels

Als u obstakels zoals pijpen of kolommen geeft, snijd dan het ondervloermateriaal zorgvuldig rond deze objecten, zodat het goed past.

7. Randen en muren

Zorg ervoor dat de ondervloer ook langs de muren omhoog komt, minstens een paar centimeter. Dit voorkomt dat vocht onder de ondervloer kan komen. 

8. De vlakheid controleren

Loop over de geïnstalleerde ondervloer om ervoor te zorgen dat deze stevig en vlak ligt. Als u enige ongelijkheden opmerkt, pas ze dan aan voordat u verder gaat met de installatie van uw uiteindelijke vloerbedekking.

9. Verdergaan met de vloerbedekking

Na het leggen van de ondervloer kunt u doorgaan met het leggen van uw gekozen vloerbedekking, zoals laminaat, parket of pvc. Dit doet u volgens de instructies van de fabrikant.

De exacte stappen en materialen kunnen variëren afhankelijk van het type ondervloer dat u gebruikt en welke soort vloer u installeert.

Ondervloer bij laminaat

Laminaatvloeren zijn erg dun en kunnen wel wat extra stabiliteit gebruiken. Door een laminaat ondervloer te leggen houdt u de kwaliteit van uw houten vloer optimaal. Bij het kopen van een ondervloer dient u te kijken naar het type laminaat dat u heeft. Niet alle ondervloeren zijn namelijk geschikt voor elke vloer. 

Ondervloer bij pvc

Bij pvc-vloeren is een ondervloer vooral van belang om de vloer te egaliseren. Pvc is van zichzelf al een geluidsdempend materiaal, maar met een extra ondervloer wordt het geluid helemaal gereduceerd. Daarnaast biedt een ondervloer extra isolatie. Uit onderzoek blijkt dat het leggen van een ondervloer in huis de energierekening van een huishouden tot wel 15% vermindert.

Ondervloer leggen bij vloerverwarming

Ondervloeren zijn over het algemeen geschikt voor vloerverwarming. We adviseren om goed de specificaties te bekijken van het type ondervloer. Bij Afium vermelden we altijd of een ondervloer geschikt is om te combineren met vloerverwarming. Is de vloerverwarming uw hoofdverwarming? Let dan op dat de maximale warmteweerstand van de vloer (ondervloer + vloer) niet hoger dan circa 0,15 m² K/W is.

Conclusie

Een goede ondervloer leggen is een belangrijke stap bij het installeren van nieuwe vloerbedekking. Het zorgt voor stabiliteit, comfort en verlengt de levensduur van uw vloer. Door de juiste ondervloer te kiezen die afgestemd is op de vloerbedekking en deze zorgvuldig te leggen, geniet u langdurig van uw nieuwe vloer.

Laat een reactie achter