Menu
Your Cart

Laminaat schoonmaken en onderhouden

Laminaatvloeren zijn populair vanwege hun duurzaamheid, betaalbaarheid en esthetische aantrekkingskracht. Maar om de schoonheid van uw laminaatvloer te behouden en de levensduur ervan te verlengen, is regelmatig onderhoud essentieel. In dit artikel helpen we u stap voor stap bij het schoonmaken en onderhouden van uw laminaatvloer, waardoor deze er altijd piekfijn uitziet.

De voordelen van een laminaatvloer

Laminaat is een materiaal dat verschillende voordelen te bieden heeft en daardoor vaak gekozen wordt als vloer. Wij hebben de voornaamste pluspunten van een laminaatvloer voor u op een rijtje gezet:

 • Betaalbaar: laminaat is over het algemeen goedkoper dan hout of tegels.
 • Duurzaam: laminaatvloeren zijn bestand tegen slijtage, krassen en vlekken, zodat ze langdurig meegaan.
 • Veelzijdig: vloeren van laminaat zijn te verkrijgen in tal van stijlen en kleuren.
 • Onderhoudsvriendelijk: het schoonmaken van laminaat is vrij eenvoudig. Regelmatig vegen of stofzuigen en af en toe dweilen is voldoende.
 • Voelt warm aan: laminaat is een materiaal dat van zichzelf warm aanvoelt. Daardoor is het installeren van vloerverwarming overbodig en heeft u minder energieverbruik en -kosten.

Het belang van een goed onderhoud bij laminaatvloeren

Het goed onderhouden van uw laminaatvloer is belangrijk om diverse redenen. Allereerst kunnen stof en vuil zich ophopen en na verloop van tijd krassen op de vloer veroorzaken. Daarnaast is het mogelijk dat gemorste vloeistoffen hardnekkige vlekken achterlaten die moeilijk te verwijderen zijn als u ze niet meteen schoonmaakt. Kortom: door laminaat frequent te reinigen houdt u de vloer in optimale conditie.  

Hoe vaak moet ik laminaat schoonmaken?

Vraagt u zich af hoe vaak u uw laminaatvloer moet schoonmaken? Pas de frequentie aan op basis van het gebruik en de blootstelling aan vuil. Afhankelijk van de mate van vervuiling adviseren wij om de vloer wekelijks te ontdoen van stof en vuil door middel van een bezem of stofzuiger. Daarnaast is het aangewezen om de vloer iedere twee weken grondig schoon te maken met een dweil. 

Benodigde materialen voor het schoonmaken van laminaat

Voordat u begint met schoonmaken verzamelt u alle materialen en producten die u nodig heeft tijdens een schoonmaakbeurt. Zo bent u goed voorbereid en heeft u alles binnen handbereik. Gebruik bij het reinigen van laminaat de volgende materialen:

 • stofzuiger met een zachte borstelkop
 • emmer
 • warm water
 • onderhoudsproducten voor laminaat
 • dweil met een microvezel of zachte doek

Stapsgewijze instructies voor het reinigen van laminaat

Door onderstaande stappen te volgen en deze op regelmatige basis toe te passen zorgt u voor een goed onderhoud van uw laminaatvloer.

Stap 1: stofzuigen

Het verwijderen van stof en vuil is de eerste stap in het schoonmaakproces. Gebruik bij het schoonmaken van laminaat een stofzuiger met een zachte borstelkop om voorzichtig al het losse vuil op te zuigen. Op deze manier voorkomt u dat er krassen ontstaan tijdens het dweilen.

Stap 2: dweil bevochtigen

Vul vervolgens een emmer met warm water. Zorg ervoor dat het water niet te heet is, want hitte kan laminaat beschadigen. Bevochtig een microvezeldoek of dweil in het water en wring goed uit, zodat deze vochtig is maar niet druipend nat. Te veel water kan er namelijk voor zorgen dat er vocht in de planken trekt en deze gaan kromtrekken. 

Stap 3: gebruik van een laminaatreiniger

Als u hardnekkige vlekken heeft of een extra glans wilt toevoegen, kunt u onderhoudsproducten voor laminaat gebruiken, zoals een laminaatreiniger. Volg de instructies op de verpakking en vermijd overmatig gebruik. Gebruik altijd een reiniger die specifiek is ontworpen voor laminaatvloeren.

Stap 4: dweilen

Dweil de vloer voorzichtig met een vochtige doek of dweil. Zorg ervoor dat u hierbij niet te veel water gebruikt, omdat overtollig vocht laminaat kan beschadigen. Dweil in de richting van de houtnerf voor het beste resultaat.

Stap 5: hardnekkige vlekken verwijderen

Als er hardnekkige vlekken zijn, gebruik dan een zachte doek en wrijf er voorzichtig overheen met een beetje laminaatreiniger. Forceer dit niet, anders kan het oppervlak beschadigd raken.

Stap 6: laminaatvloer laten drogen

Laat de laminaatvloer volledig drogen voordat u er weer op loopt. Dit duurt meestal maar enkele minuten. Zet indien mogelijk alle ramen en deuren open om ervoor te zorgen dat de vloer sneller droog is.

Preventieve maatregelen voor laminaatonderhoud

Naast regelmatig schoonmaken, kunt u enkele preventieve maatregelen nemen om uw laminaatvloer te beschermen:

 • Plaats viltglijders onder meubels.
 • Gebruik deurmatten om vuil en zand buiten te houden.
 • Veeg gemorste vloeistoffen onmiddellijk op om vlekken te vermijden.

Welke producten gebruiken tijdens het schoonmaken?

Bij het schoonmaken van laminaat is het belangrijk om de juiste producten te gebruiken. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen zoals bleekmiddel, chloor of schuurmiddelen. Deze producten kunnen uw vloer namelijk beschadigen, doffe plekken veroorzaken en de beschermlaag aantasten. Tevens zijn er bepaalde schoonmaakmiddelen die een te hoge concentratie zeep bevatten en daardoor strepen achterlaten op de vloer. Kies voor milde en laminaatvriendelijke reinigingsproducten. Een specifieke laminaatreiniger is een goede keuze. Onderstaande producten kunt u beter niet gebruiken tijdens een schoonmaakbeurt:

 • bleekmiddel
 • schuurmiddelen
 • afwasmiddel
 • groene zeep
 • allesreiniger
 • chloor

Veelvoorkomende fouten bij het schoonmaken van laminaat

Het is belangrijk om enkele veelvoorkomende fouten te vermijden bij het schoonmaken van laminaat. Het inzetten van agressieve schoonmaakmiddelen is een fout die veel wordt gemaakt tijdens het reinigen. Daarbij wordt er vaak te veel water gebruikt. En ook het niet op tijd opruimen van gemorste vloeistoffen gebeurt regelmatig. Vermijd deze fouten wanneer u aan de slag gaat met het reinigen van uw laminaatvloer. 

Het gebruik van een stoomreiniger

Wij raden sterk af om een stoomreiniging uit te voeren op uw laminaatvloer. De hitte van de stoomreiniger kan er namelijk voor zorgen dat de vloer aan de onderkant vochtig wordt en daardoor gaat opbollen of kromtrekken. Watervaste laminaat is 100% waterproof en echter wel iets beter bestand tegen de kracht van een stoomreiniger. 

Conclusie

Een laminaatvloer kan jarenlang meegaan en er prachtig blijven uitzien dankzij regelmatig onderhoud. Door uw vloer frequent onder handen te nemen met een stofzuiger, dweil en de juiste schoonmaakmiddelen bent u ervan verzekerd dat het laminaat langdurig zijn mooie uiterlijk behoudt. Zo geniet u van een schone, stralende vloer als stijlvolle basis van uw interieur.

Laat een reactie achter