Menu
Your Cart

Kiezen tussen visgraat laminaat of traditioneel laminaat

Wil je een laminaatvloer leggen in je woning? Dan moet je een belangrijke vraag beantwoorden. Kies je voor de traditionele of voor de visgraat laminaat plank? Je kunt de juiste keuze maken als je weet wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen beide vloeren.

Zaken die een rol spelen bij het maken van een keuze

Je moet dus kiezen voor een bepaalde laminaatvloer. Bij die keuze spelen een aantal zaken mogelijk een belangrijke rol:

  • Wellicht weet je al welk eindresultaat je met de laminaatvloer wilt bereiken. Past een visgraat laminaatvloer daar beter bij dan een traditionele laminaatvloer?
  • Heb je alle meubels al in huis? Waarschijnlijk moet je daar rekening mee houden bij het maken van een keuze
  • Vind je het belangrijk dat de laminaatvloer een ruimtelijk effect aan je interieur geeft? Kies dan voor extra breed traditioneel laminaat. Je kunt dan onder andere kiezen voor 32 cm brede laminaat. 
  • Je kunt ook kiezen voor extra lang traditioneel laminaat. Het laminaat is dan maximaal 184,5 cm lang.
  • Ben je op zoek naar een laminaatvloer met een uniek patroon? Waarschijnlijk is een visgraat laminaatvloer dan de beste optie. Met het unieke patroon voegt een visgraat laminaatvloer veel karakter toe aan je woning.

Overeenkomsten tussen visgraat laminaat en traditioneel laminaat

Wat betreft design verschillen visgraat laminaat en traditioneel rechte plank laminaat van elkaar. Ze hebben echter ook een aantal vrijwel identieke voordelen. Beide soorten laminaat zijn voorzien van een handige klikverbinding. Ze zijn dus eenvoudig te leggen. Ook hebben zowel recht als visgraat laminaat een lage warmteweerstand. Dat maakt ze geschikt voor een woning met vloerverwarming.

De voordelen en de nadelen van een visgraat laminaatvloer

Weet je nog niet zeker of je kiest voor een visgraat laminaatvloer of voor een traditionele laminaatvloer met rechte planken? Kiezen wordt eenvoudiger als je weet wat de voor- en nadelen zijn van visgraat laminaat.

De voordelen van visgraat laminaat:

  • Een voor veel mensen belangrijk voordeel is ongetwijfeld het unieke uiterlijk van een visgraat laminaatvloer. De balken van de vlier worden loodrecht tegen elkaar gelegd. Daardoor ziet de vloer er uniek uit. Ook is er sprake van een optische illusie, want het unieke visgraatpatroon van de laminaatvloer doet een kleine ruimte groter ogen.
  • Een bijkomend voordeel van een visgraat laminaatvloer is de tijdloze uitstraling. Een vloer die zojuist gelegd is, blijft vele jaren later nog steeds trendy.

De nadelen van visgraat laminaat

  • Een voor veel mensen niet onbelangrijk nadeel zijn de kosten. Vergeleken met een traditionele laminaatvloer zijn de kosten van een visgraat laminaatvloer doorgaans iets hoger.

Passend bij jouw woonstijl

Een laminaatvloer moet passen bij jouw woonstijl. Welke laminaatvloer past het beste bij jouw persoonlijke interieurwensen? Wellicht ben je op zoek naar een laminaatvloer die de aandacht trekt. Kies dan voor een visgraatvloer. Dat is een vloer met een bijzonder legpatroon. Door de in een hoek van negentig graden tegen elkaar geplaatste dessins ontstaat er een speels effect in de ruimte.  

Een traditionele laminaatvloer met een recht patroon is van nature veel statischer. Het gebruik van traditioneel materiaal zorgt voor een neutrale basis, wat wellicht beter past bij jouw woonstijl.

Kiezen voor traditioneel laminaat

Traditioneel laminaat met rechte planken is zeker niet saai. Ook met rechte planken kan er volop worden gevarieerd. Door te kiezen voor extra brede planken kun je bijvoorbeeld een ruimtelijker effect creëren. Veel mensen geven nog steeds de voorkeur aan traditioneel laminaat, omdat je hiermee ook voldoende mogelijkheden hebt om te variëren en de ruimte optisch te vergroten.

Laminaat leggen in grote en in kleine ruimtes

Wil je laminaat leggen in een grote ruimte? Aangeraden wordt om dan te kiezen voor een visgraat laminaatvloer. In een grote ruimte krijgt het visgraatpatroon alle ruimte om zich te ontplooien. Daardoor komt de laminaatvloer met visgraatpatroon uitstekend tot zijn recht.

Leg je een laminaatvloer in een kleine ruimte? Aangeraden wordt om dan te kiezen voor een traditionele laminaatvloer met rechte planken. Gebruik je lange, smalle planken? Dan wordt de ruimte extra benadrukt. De kleine ruimte lijkt daardoor optisch groter.  

In een kleine ruimte kun je beter niet kiezen voor een visgraat laminaatvloer, omdat een visgraat patroon nogal druk kan ogen in een kleine ruimte. Heb je een klein appartement? Dan is een visgraat- patroon doorgaans niet de beste keuze.

Laat een reactie achter