Menu
Your Cart

Hoe verwijder je oude tegels?

Oude tegels kunnen na verloop van tijd hun charme verliezen of misschien ben je gewoon toe aan een nieuwe look voor je ruimte. Het verwijderen van oude tegels kan een uitdagende taak lijken, maar het kan worden gedaan met de juiste stappen en gereedschappen. In dit artikel zullen we niet alleen bespreken hoe je oude tegels kunt verwijderen, maar ook hoe je ze kunt recyclen en hergebruiken, waardoor je zowel geld bespaart als milieuvriendelijk bezig bent.

Waarom oude tegels verwijderen?

Het verwijderen van oude tegels kan verschillende redenen hebben:

 • Esthetische verandering: Je wilt misschien gewoon een frisse uitstraling voor je ruimte en nieuwe tegels installeren die beter passen bij je huidige stijl.
 • Schade: Als de oude tegels beschadigd zijn, zoals gebarsten of losse tegels, is het essentieel om ze te verwijderen en te vervangen om verdere problemen te voorkomen.
 • Herbestemming: Als je de oude tegels niet meer mooi vindt, maar ze zijn nog in goede staat, kun je ze verwijderen en elders hergebruiken, zoals in een andere kamer of als decoratief element.

Hoe oude tegels te verwijderen

Het verwijderen van oude tegels kan een uitdagende klus lijken, maar met de juiste stappen en materialen is het goed te doen. Of je nu je badkamer, keuken of vloer opknapt, het verwijderen van oude tegels is vaak een eerste stap. 

Voorbereiding

Voordat je begint met het verwijderen van oude tegels, moet je enkele voorbereidingen treffen:

 • Veiligheid voorop: Draag altijd de juiste beschermende kleding, waaronder veiligheidsbril en handschoenen, om jezelf te beschermen tegen rondvliegende stukjes tegel en stof.
 • Gereedschap: Zorg ervoor dat je over de juiste gereedschappen beschikt, zoals een beitel, hamer, beitelkrabber, en een tegelbeitel.

Het verwijderen van de tegels

Nu kun je beginnen met het verwijderen van de oude tegels:

 1. Begin in een hoek van de kamer en gebruik de beitel om onder de rand van een tegel te komen. Tik voorzichtig met de hamer om de tegel omhoog te wrikken.
 2. Werk geleidelijk aan en verwijder tegel voor tegel. Wees voorzichtig om de ondervloer niet te beschadigen.

Schoonmaken en voorbereiden van oude tegels

Als je de oude tegels hebt verwijderd en ze zijn nog in goede staat, kun je ze schoonmaken en hergebruiken:

 • Reinigen: Verwijder eventuele lijm- of mortelresten van de achterkant van de tegels met een beitel en schuur ze lichtjes om ze schoon te maken.
 • Opslag: Bewaar de oude tegels op een droge en veilige plaats totdat je ze opnieuw wilt gebruiken.

Recyclen en hergebruiken van oude tegels

Bij het verwijderen van oude tegels is het niet alleen belangrijk om te weten hoe je ze kunt verwijderen, maar ook hoe je ze op een milieuvriendelijke manier kunt recyclen en hergebruiken. Hier zijn verschillende opties om het meeste uit je oude tegels te halen: 

 • Recyclingcentra: Veel recyclingcentra accepteren oude tegels voor hergebruik. Breng ze naar een lokaal recyclingpunt waar ze worden verzameld en kunnen worden opgeknapt voor toekomstige projecten.
 • Lokale gemeenschapsprojecten: Informeer bij lokale bouwprojecten, scholen of gemeenschapscentra of ze oude tegels kunnen gebruiken. Ze kunnen ze bijvoorbeeld gebruiken voor mozaïekprojecten, kunstinstallaties of herstelwerkzaamheden.
 • Creatieve DIY-projecten: Overweeg om oude tegels te gebruiken voor je eigen doe-het-zelfprojecten. Ze kunnen worden omgezet in unieke tafelbladen, plantenbakken of zelfs gepersonaliseerde kunstwerken voor je huis of tuin.
 • Schonere sloop voor hergebruik: Als je van plan bent om een grotere renovatie uit te voeren, probeer dan de tegels voorzichtig te verwijderen om ze in goede staat te houden. Dit maakt hergebruik gemakkelijker voor toekomstige projecten.
 • Doneren: Overweeg om oude, maar nog bruikbare tegels te doneren aan lokale liefdadigheidsorganisaties, scholen of buurtverenigingen. Ze kunnen ze gebruiken voor renovaties of projecten met beperkte middelen.

Door bewust om te gaan met het recyclen en hergebruiken van oude tegels, draag je niet alleen bij aan het verminderen van afval, maar geef je ook een tweede leven aan materialen die anders verloren zouden gaan.

Veelvoorkomende problemen en oplossingen

Bij het verwijderen van oude tegels kunnen zich enkele obstakels voordoen, maar met de juiste aanpak zijn deze uitdagingen te overwinnen.

 • Vastzittende tegels: Soms kunnen tegels zo stevig aan de ondergrond kleven dat ze moeilijk te verwijderen zijn. In dit geval kan het gebruik van een warmtepistool om de lijm te verzachten en een beitel om de tegel voorzichtig los te wrikken, helpen.
 • Schade aan de ondervloer: Tijdens het verwijderen van tegels kan de ondervloer beschadigd raken, wat de installatie van nieuwe tegels bemoeilijkt. Het repareren van kleine beschadigingen met plamuur of het vervangen van beschadigde secties kan helpen.
 • Stof en puin: Het verwijderen van tegels kan stof en puin veroorzaken dat zich door de ruimte verspreidt. Het dragen van beschermende kleding en het regelmatig schoonmaken van het werkgebied kan dit probleem verminderen.
 • Geluidsoverlast: Het gebruik van hamers en beitels kan lawaai veroorzaken dat storend kan zijn voor buren of huisgenoten. Werk op respectabele uren en communiceer over het werk om overlast te minimaliseren.
 • Tegels recyclen: Als je besluit oude tegels te vervangen, overweeg dan om ze te recyclen. Neem contact op met lokale recyclingfaciliteiten om te zien of ze oude tegels accepteren voor hergebruik, wat een duurzamere optie is dan simpelweg weggooien.

Conclusie

Het verwijderen van oude tegels kan een arbeidsintensieve taak zijn, maar met de juiste voorbereiding en techniek kun je het zelf doen. Vergeet niet om veiligheidsmaatregelen te treffen en overweeg om oude tegels te recyclen of hergebruiken voor een milieuvriendelijke benadering.

FAQ

 1. Is het moeilijk om oude tegels te verwijderen? Het verwijderen van oude tegels kan uitdagend zijn, maar met het juiste gereedschap en voorzichtigheid kun je het zelf doen.
 2. Moet ik speciale gereedschappen kopen om tegels te verwijderen? Een hamer, beitel, en tegelschraper zijn essentieel voor het verwijderen van tegels. Deze gereedschappen zijn meestal verkrijgbaar bij bouwmarkten.
 3. Welk type beitel is het beste voor tegelverwijdering? Een platte beitel of een tegelbeitel met een scherpe rand is het meest geschikt voor het verwijderen van tegels.
 4. Hoe kan ik oude lijmresten van de ondervloer verwijderen? Je kunt oude lijmresten verwijderen met een lijmverwijderaar of door te schuren. Zorg ervoor dat de vloer schoon en vlak is voordat je nieuwe tegels installeert.
 5. Wat is de milieuvriendelijkste manier om oude tegels te verwijderen? De milieuvriendelijkste manier is om oude tegels te recyclen of te hergebruiken. Zo verminder je de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen gaat.
 6. Is het veilig om oude tegels zelf te verwijderen? Ja, mits je de juiste veiligheidsmaatregelen neemt, zoals het dragen van beschermende uitrusting en voorzichtigheid bij het verwijderen van tegels.

Laat een reactie achter