Menu
Your Cart

Hoe snijdt u pvc-vloeren?

Pvc-vloeren zijn een populaire keuze vanwege hun duurzaamheid, veelzijdigheid en onderhoudsgemak. Als u een pvc-vloer wilt leggen in uw woning, moet u mogelijk stukken op maat snijden om deze perfect in de gewenste ruimte te laten passen. In dit blogartikel vertellen wij u hoe u pvc-vloeren op de juiste manier snijdt voor een naadloze installatie. Daarnaast ontdekt u welke materialen u hiervoor nodig heeft en krijgt u allerlei nuttige tips over hoe u veilig kunt werken. 

Wat zijn pvc-vloeren?

Pvc staat voor polyvinylchloride. Pvc-vloeren zijn gemaakt van dit kunststof materiaal. Ze staan bekend om hun waterbestendigheid, slijtvastheid en de mogelijkheid om op hout, beton of andere ondergronden te worden gelegd. De vloeren zijn verkrijgbaar in diverse patronen en stijlen, zoals houtlook, tegels en steen, waardoor ze geschikt zijn voor elke decoratiestijl.

Het veelzijdige uiterlijk van pvc

Er zijn ontzettend veel keuzemogelijkheden op het gebied van pvc-vloeren. Denk bijvoorbeeld aan houtlook vloeren, waarmee u warmte en gezelligheid creëert in huis. Of ga voor een stoere betonlook en geef uw interieur een strakke, minimalistische touch. De vloeren zijn te verkrijgen in allerlei kleuren en dessins. Zo is er voor iedere smaak en stijl wat wils. 

De voordelen van pvc-vloeren

Met een pvc-vloer in huis ervaart u tal van voordelen. Om u een duidelijk beeld van de pluspunten te geven, hebben we ze voor u opgesomd:

 • Duurzaam: pvc-vloeren gaan lang mee en zijn bestand tegen slijtage.
 • Onderhoudsvriendelijk: de vloeren zijn eenvoudig schoon te maken en te onderhouden.
 • Waterbestendig: vloeren van pvc zijn bestand tegen vocht, wat ze ideaal maakt voor ruimtes zoals de badkamer en keuken.
 • Geluidsisolerend: pvc kan geluid dempen, waardoor het een stille vloerkeuze is.
 • Veelzijdig: pvc-vloeren zijn verkrijgbaar in diverse stijlen en kleuren.

Soorten pvc

Wanneer u een pvc-vloer wilt aanschaffen is het belangrijk om een vloer te kiezen die past bij uw wensen en interieur. Er zijn twee soorten pvc-vloeren te verkrijgen, namelijk klik- en plakvloeren. Beide varianten hebben hun eigen specifieke kenmerken en voordelen. Lees snel verder en kom meer te weten over deze vloeren:

Klik-pvc

Klik pvc wordt eenvoudig geplaatst door de planken in elkaar te klikken. Hiervoor heeft u geen extra gereedschappen nodig. De klikvloeren zijn gemaakt van sterk, kwalitatief materiaal en hebben een slijtvast karakter. Dit maakt pvc-klik de perfecte keuze voor intensief gebruikte ruimtes. Bovendien is er bij klik pvc minder kans op verplaatsing of scheuren en zijn ze makkelijk te onderhouden.

Plak-pvc

Pvc-plak dient u te plakken op een gladde ondergrond door middel van een speciale lijm. Het is daarbij belangrijk om de ondergrond vooraf te egaliseren, zodat u de vloer zo strak mogelijk kunt plakken. Plakvloeren zijn waterbestendig en onderhoudsvriendelijk. Daarbij zijn ze ook geschikt om te combineren met vloerverwarming. 

Benodigdheden voor het snijden van pvc-vloeren

Nu u meer te weten bent gekomen over de voordelen van pvc-vloeren en welke soorten er zijn, is het tijd om te beginnen aan de voorbereiding. Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg er daarom voor dat u onderstaande benodigdheden bij de hand heeft om aan de slag te gaan met het snijden van uw pvc-vloer. Deze toebehoren vergemakkelijken het snijproces:

 • meetlint
 • potlood of krijt
 • rechte rand of liniaal
 • pvc-snijmes of schaar
 • snijlat (optioneel)
 • warmtepistool (voor gebogen sneden)
 • veiligheidsbril en handschoenen

Voorbereiding van uw werkplek

Een schone, vlakke en goed verlichte werkplek is essentieel voor een geslaagd resultaat. Verwijder eventuele obstakels en zorg ervoor dat de pvc-vloerdelen op kamertemperatuur zijn voordat u gaat snijden.

Stappenplan pvc-vloeren te snijden

Om u te helpen bij het snijden van pvc-vloeren hebben we een praktisch stappenplan opgesteld. Hierin leggen we stap voor stap uit hoe u dit karwei op een efficiënte manier uitvoert. 

1. Meten en markeren

Voordat u begint met snijden, meet u de ruimte nauwkeurig op en markeert u de snijlijnen met een potlood of krijt. Houd daarbij rekening met eventuele uitsparingen voor obstakels zoals pilaren of deuren.

2. Snijgereedschappen kiezen

Afhankelijk van uw persoonlijke voorkeuren kunt u kiezen tussen een pvc-snijmes of schaar. Een snijlat kan handig zijn om rechte lijnen te snijden.

3. Rechte lijnen snijden

Plaats de liniaal of snijlat langs de gemarkeerde snijlijn en gebruik het pvc-snijmes om de pvc-vloer langs de liniaal te snijden. Zorg voor een vloeiende, constante druk om een schone snede te krijgen.

4. Bochten en hoeken snijden

Voor gebogen sneden of hoeken kunt u een warmtepistool gebruiken om het pvc te verwarmen en te buigen. Wees voorzichtig en draag een beschermende uitrusting.

Veiligheidstips bij het snijden van pvc-vloeren

Om het snijden van pvc-vloeren soepel en veilig te laten verlopen, is het verstandig om de volgende tips te volgen:

 • Draag altijd veiligheidsbril en handschoenen om letsel te voorkomen.
 • Werk in een goed geventileerde ruimte om dampen te minimaliseren.
 • Wees voorzichtig bij het gebruik van een warmtepistool om brandwonden te voorkomen.
 • Houd snijgereedschappen buiten het bereik van kinderen.

Het leggen van een pvc-vloer

Nadat u klaar bent met het snijden van uw pvc-vloer is het tijd om de vloer te leggen. De installatie van een pvc-vloer is een klus die door vrijwel iedereen kan worden uitgevoerd, of u nu een beginnende klusser of een ervaren vakman bent. Vraagt u zich af hoe dit precies in zijn werk gaat en welke toebehoren er precies benodigd zijn? Lees dan onze blog ‘pvc-vloer leggen’ en plaats uw vloer met behulp van ons handige stappenplan. 

Alternatieve methoden om pvc-vloeren te snijden

Naast handmatig snijden kunt u overwegen om een pvc-snijmachine te gebruiken voor het realiseren van grotere projecten. Deze machines zorgen voor precisiesnedes en besparen u heel wat kostbare tijd.

Hoe om te gaan met speciale pvc-vloeren?

Sommige pvc-vloeren hebben speciale eigenschappen, zoals extra dikke lagen of geïntegreerde geluidsisolatie. Lees hierbij altijd de bijgeleverde instructies voor specifieke snijadviezen, zodat u de vloer op de juiste manier snijdt.

Conclusie

Het correct snijden van pvc-vloeren is essentieel voor een succesvolle installatie. Door te zorgen voor een goede voorbereiding en de juiste gereedschappen en technieken te gebruiken, kunt u naadloze resultaten bereiken. Vergeet niet om altijd veiligheidsmaatregelen in acht te nemen en de instructies van de fabrikant te volgen. Nu u weet hoe u pvc-vloeren moet snijden, kunt u genieten van een prachtige vloer in elke gewenste ruimte. Veel succes met de realisatie van uw vloerproject.

Laat een reactie achter