Menu
Your Cart

Hoe repareert u een beschadigde laminaatvloer?

Een beschadigde laminaatvloer is een doorn in het oog in uw huis. De schade kan ontstaan door meubels, hakken, slijtage of gewoon door de tand des tijds. Gelukkig is het repareren van een beschadigde laminaatvloer mogelijk zonder dat u de hele vloer hoeft te vervangen. In dit artikel begeleiden we u stap voor stap bij het herstellen van uw laminaatvloer, zodat deze er binnen een mum van tijd weer als nieuw uitziet.

Beschadigde laminaatvloer herstellen

Beschadigingen aan laminaat kunnen ontstaan door verschillende zaken. Denk aan meubels, het dragen van hakken, de nagels van huisdieren of gewoonweg slecht onderhoud. Kleine schade kunt u makkelijk zelf oplossen. Wanneer er sprake is van grotere beschadigingen, dan is het vaak niet meer mogelijk om de plank te repareren. Het vervangen van de plank is in dit geval de beste oplossing.

Kleine beschadigingen wegwerken

Kleine schade zoals krassen en deuken in laminaat kunnen snel worden weggewerkt zonder de plank volledig te hoeven weghalen en vervangen. Dit doet u als volgt: 

Krassen in laminaat

Indien er kleine krassen in uw laminaatvloer zitten, dan kunt u deze eenvoudig opvullen door middel van laminaatvuller in een kleur naar keuze. Hierbij is het belangrijk dat de ondergrond droog en vrij van vet is. Schuur de beschadiging licht op voordat u de laminaatvuller aanbrengt voor een optimaal resultaat. 

Deuken in laminaat

Een deuk in uw laminaat repareert u op dezelfde manier als een kras. Bij deuken is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te repareren, want er kan namelijk vuil in ophopen en vocht in de vloer trekken. Vul de deuk op met laminaatvuller en zorg voor een droge en vetvrije ondergrond. Zo kan de vulling goed hechten aan de vloer. 

Stapsgewijze reparatie van een beschadigde laminaatvloer

Het repareren van een beschadigde laminaatvloer vereist de juiste gereedschappen, materialen en nauwkeurigheid. Bent u een beginner wat betreft het leggen en vervangen van laminaatvloeren? Dan raden wij aan om dit over te laten aan een expert. Indien u een handige doe-het-zelver of een professional bent, kunt u hier zelf mee aan de slag gaan met behulp van ons stappenplan. Hieronder vindt u een gedetailleerde uitleg van elke stap om u te helpen bij het herstellen van uw vloer:

Benodigde gereedschappen en materialen

Voordat u begint, dient u ervoor te zorgen dat u alle benodigde gereedschappen en materialen bij de hand heeft. Hier is een lijst van wat u precies nodig heeft:

Benodigde gereedschappen

  • Breekijzer: dit gereedschap is essentieel om beschadigde planken voorzichtig te verwijderen zonder verdere schade aan te richten.
  • Handzaag: gebruik een handzaag om beschadigde delen van de planken af te zagen.
  • Lijmklemmen: lijmklemmen zijn handig om de nieuwe planken stevig op hun plaats te houden terwijl de lijm droogt.
  • Laminaatvloer reparatieset: dit bevat kleurpassende wasstaafjes, vulmiddel en andere benodigdheden om de reparatie tot een goed einde te brengen.

Benodigde materialen

  • Reserve laminaatplanken: zorg ervoor dat ze dezelfde kleur en stijl hebben als uw bestaande vloer om een uniforme uitstraling te behouden.
  • Laminaatlijm: lijm om de nieuwe planken stevig te bevestigen.
  • Schuurpapier: Om eventuele ruwe randen glad te maken en voor te bereiden op afwerking.
  • Plamuurmes: Dit is handig voor het aanbrengen van vulmiddel en een nette afwerking.

Stappenplan voor het vervangen van een laminaatplank

Stap 1: verwijder beschadigde planken

Gebruik het breekijzer om voorzichtig de beschadigde plank op te tillen en te verwijderen. Wees voorzichtig om omliggende planken niet te beschadigen.

Stap 2: snijd nieuwe planken op maat

Meet de ruimte waarin u de nieuwe plank wilt plaatsen nauwkeurig op. Gebruik de handzaag om de nieuwe plank op maat te zagen, zodat ze perfect past in de openingen waar de beschadigde plank eerder zat.

Stap 3: breng lijm aan

Breng laminaatlijm aan op de randen van de nieuwe plank. Zorg ervoor dat de lijm gelijkmatig wordt verdeeld.

Stap 4: plaats de nieuwe planken

Klik de nieuwe plank in het ontbrekende deel van de vloer en druk deze stevig aan. Zorg ervoor dat de plank goed aansluit op de omliggende planken. Gebruik lijm of lijmklemmen om de plank op zijn plaats te houden terwijl de lijm droogt.

Stap 5: schuur en vul

Gebruik schuurpapier om eventuele ruwe randen glad te maken en de randen van de nieuwe plank mooi te laten aansluiten op de bestaande vloer. Vul eventuele kieren of scheuren met het vulmiddel. Zorg ervoor dat u overtollig vulmiddel netjes verwijdert.

Stap 6: afwerking

Laat de lijm en het vulmiddel volledig drogen volgens de instructies. Dit kan enige tijd duren, dus geduld is belangrijk. Reinig de vloer vervolgens grondig om eventuele lijmresten en stof te verwijderen. Zo krijgt u een schone uitstraling.

Conclusie

Het repareren van kleine beschadigingen zoals krassen en deuken in laminaat is eenvoudig op te lossen door middel van laminaatvuller. Grotere schade is echter moeilijker om te herstellen, waardoor het verstandig is om de laminaatplank volledig te vervangen. Dit is geen simpel karwei, dus indien u geen ervaring hebt, kunt u dit best overlaten aan een ervaren vakman. Bent u een handige doe-het-zelver of een professional, dan biedt bovenstaand stappenplan u hulp tijdens de reparatie van de laminaatvloer.

Laat een reactie achter