Menu
Your Cart

Hoe maakt u tegels grondig schoon?

Tegels zijn een veelgebruikte en duurzame optie voor vloeren, wanden en zelfs aanrechtbladen in huizen. Of het nu in de keuken, badkamer of buiten op het terras is, tegels voegen een vleugje elegantie en functionaliteit toe aan elk oppervlak. Maar om de schoonheid en levensduur van tegels te behouden, is regelmatig en grondig schoonmaken essentieel. In dit blogartikel laten we u zien hoe u tegels op de juiste manier grondig schoonmaakt, zodat ze er langdurig als nieuw blijven uitzien. Dankzij ons stappenplan is tegels schoonmaken nog nooit zo eenvoudig geweest!

Waarom is het belangrijk om tegels schoon te maken?

 • Voorkomen van schade: tegels kunnen na verloop van tijd beschadigd raken door vuil, stof en vlekken. Als deze ongereinigd blijven, bestaat de kans dat de tegels permanent beschadigd raken en er krassen ontstaan. Het regelmatig schoonmaken van tegels voorkomt dergelijke schade en verlengt hun levensduur.
 • Esthetische waarde behouden: schone tegels zien er niet alleen beter uit, maar behouden ook hun originele kleur en glans. Vuile en bevlekte tegels kunnen de algehele uitstraling van een ruimte verminderen. Door ze grondig te reinigen, behoudt u de esthetische waarde van uw tegels. Of het nu gaat om een glanzende keukenvloer of frisse badkamertegels, door ze schoon te maken laat u de ruimte weer stralen.
 • Hygiëne en gezondheid: tegels bevinden zich vaak in vochtige ruimtes, zoals badkamers en keukens, waar schimmel en bacteriën gedijen. Grondige reiniging verwijdert deze potentieel schadelijke elementen, waardoor uw leefomgeving veilig en gezond blijft.

Benodigdheden voor het schoonmaken van tegels

Voordat u begint met het schoonmaken van uw tegels, is het belangrijk om de juiste benodigdheden en onderhoudsproducten bij de hand te hebben.

Schoonmaakmiddelen

 • Tegelreiniger of mild schoonmaakmiddel: kies een tegelreiniger of mild schoonmaakmiddel dat geschikt is voor het type tegel dat u heeft. Lees zorgvuldig de instructies op de verpakking om de juiste verdunning te maken. 
 • Warm water: voor regulier onderhoud is warm water vaak voldoende.
 • Azijn of citroensap: deze natuurlijke middelen kunnen effectief zijn tegen hardnekkige vlekken.

Schoonmaakgereedschap

 • Bezem of stofzuiger: voor het verwijderen van los stof en vuil.
 • Zachte borstel of spons: een zachte borstel of spons zorgt ervoor dat u krassen op de tegels voorkomt.
 • Emmers: voor het mengen van schoonmaakoplossingen en spoelwater.
 • Microvezeldoeken: ideaal voor het drogen van tegels zonder strepen achter te laten.
 • Rubberen handschoenen: om uw handen te beschermen tijdens het schoonmaken met chemicaliën.

Stap 1: voorbereiding

Voordat u begint met schoonmaken, dient u de tegels voor te bereiden. Verwijder los vuil zoals stof en kruimels van de tegels met een bezem of stofzuiger. Zo voorkomt u dat er krassen ontstaan tijdens het uitvoeren van de reiniging. Neem daarbij beschermende maatregelen door doeken of plastic folie neer te leggen om aangrenzende oppervlakken te beschermen tegen druppels en spatten.

Stap 2: reinigen van de tegels en voegen

Nu kunt u aan de slag gaan met het reinigen van de tegels:

 • Neem het juiste schoonmaakmiddel voor het type tegel dat u heeft. Volg de instructies op de verpakking.
 • Breng het schoonmaakmiddel gelijkmatig aan op de tegels en laat het enkele minuten intrekken.
 • Gebruik een zachte borstel of spons om de tegels voorzichtig te schrobben. Vermijd agressieve schuurmiddelen die krassen kunnen veroorzaken.
 • Reinig de voegen met een mengsel van water en azijn of met een speciale voegenreiniger. Het schrobben doet u door middel van een borstel.
 • Vlekken zoals spetters van koken of tandpasta dient u snel aan te pakken, hiervoor gebruikt u een zachte doek om ze voorzichtig te verwijderen.

Stap 3: grondig spoelen

Na het schoonmaken is het cruciaal om de tegels grondig te spoelen:

 • Spoel de tegels af met schoon water om eventuele zeepresten te verwijderen.
 • Ververs het spoelwater regelmatig om te voorkomen dat vuil zich opnieuw op de tegels afzet.

Stap 4: drogen van de tegels

Droog de tegels op de juiste manier om strepen te voorkomen. Laat de tegels aan de lucht drogen of gebruik een schone, pluisvrije doek om ze handmatig te drogen. Zorg ervoor dat de tegels volledig droog zijn om strepen te voorkomen.

Stap 5: nazorg en onderhoud

Nadat u uw tegels grondig heeft schoongemaakt, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren om ze in topconditie te houden. Wij geven u enkele tips voor de nazorg en het onderhoud:

 • Veeg of stofzuig regelmatig uw tegelvloeren om vuil en stofophoping te voorkomen.
 • Reinig gemorste vloeistoffen onmiddellijk om vlekken te voorkomen.
 • Houd schoonmaakmiddelen bij de hand voor snelle vlekverwijdering.
 • Overweeg om een stoomreiniger te gebruiken voor diepere reiniging en desinfectie van uw tegels, vooral als u huisdieren heeft.

Speciale zorg voor badkamertegels

In de badkamer kunnen schimmel en zeepresten zich snel ophopen op tegels. Hier zijn enkele tips om deze specifieke uitdagingen aan te pakken:

 • Gebruik een tegelreiniger met schimmelwerende eigenschappen om schimmelgroei te verminderen.
 • Een tandenborstel is handig om voegen grondig schoon te maken, vooral als er schimmel aanwezig is.
 • Vermijd schurende reinigingsmiddelen die het oppervlak van de tegels kunnen beschadigen.
 • Droog de wandtegels grondig af om te voorkomen dat vocht zich ophoopt en schimmelvorming bevordert.

Het juiste schoonmaakmiddel 

Het beste schoonmaakmiddel hangt af van het type tegels. Raadpleeg de aanbevelingen van de fabrikant van uw tegels of gebruik een mild, pH-neutraal schoonmaakmiddel. Zorg ervoor dat het product geschikt is voor het materiaal van uw tegels om beschadigingen te vermijden. Water kan oppervlaktevuil verwijderen, maar voor grondige reiniging is een goede tegelreiniger aanbevolen, vooral als er hardnekkige vlekken zijn.

Hoe vaak moet ik mijn tegels schoonmaken?

De frequentie van het schoonmaken hangt af van de mate van gebruik en de blootstelling aan vuil. Over het algemeen is een wekelijkse of tweewekelijkse reiniging voldoende voor regelmatig onderhoud. In ruimtes die vaak gebruikt worden of bij hardnekkige vlekken is het nodig om vaker schoon te maken.

Conclusie

Het grondig schoonmaken van tegels is essentieel om hun schoonheid en levensduur te behouden. Door de juiste schoonmaakmiddelen en -technieken te gebruiken, verwijdert u vuil en vlekken op een effectieve manier. Vergeet niet om regelmatig onderhoud uit te voeren en vlekken direct aan te pakken voor het beste resultaat.

Heeft u nog meer vragen over het schoonmaken van tegels of wilt u tips en advies? Aarzel niet om contact met Afium op te nemen. We staan klaar om u te helpen uw tegels in topconditie te houden.

Laat een reactie achter