Menu
Your Cart

Hoe kiest u de juiste ondervloer voor uw laminaat?

Laminaatvloeren zijn populair vanwege hun duurzame karakter, stijlvolle uiterlijk en betaalbaarheid. Het kiezen van de juiste ondervloer voor uw laminaat is essentieel om ervoor te zorgen dat de vloer jarenlang mooi en functioneel blijft. In dit uitgebreide blogartikel vertellen we u alles over ondervloeren en leggen we u uit hoe u de perfecte keuze kunt maken. We bespreken verschillende aspecten over ondervloeren, zoals de diverse soorten, de voordelen en nog veel meer.

Wat is een ondervloer?

De ondervloer is een belangrijk onderdeel van uw vloer. Deze vloer ligt onder de uiteindelijke vloerbedekking en dient als een buffer tussen de ruwe ondergrond van uw huis en de vloer zelf. Ondervloeren bestaan in verschillende soorten en hebben diverse functies. De juiste keuze maken is van belang voor een geslaagde laminaatvloer.

Het belang van een goede ondervloer

Een ondervloer is als het fundament van een huis. Als de ondervloer niet goed is, zal de rest van de vloer lijden. Een slechte ondervloer kan leiden tot ongemak, lawaai en zelfs schade aan uw laminaatvloer. Daarom is het van cruciaal belang om de juiste ondervloer te kiezen die past bij uw specifieke behoeften.

Egalisatie van de ondergrond

Een egale ondergrond is een essentieel aspect voor een succesvolle installatie van uw laminaatvloer. Als uw vloer niet vlak is, kunnen er problemen ontstaan. De juiste ondervloer kan fungeren als een buffer en helpen bij het optimaal egaliseren van uw ondervloer. Zo legt u de laminaatvloer zonder problemen

De voordelen van een ondervloer

Een ondervloer biedt heel wat voordelen voor uw laminaatvloer. Hieronder ontdekt u wat de voornaamste pluspunten zijn:

 • Verminderde slijtage: de ondervloer vormt een extra tussenlaag op uw vloer en zorgt ervoor dat er minder snel slijtage ontstaat. 
 • Egaliserende werking: een ondervloer heeft een egaliserende functie en verbloemt daardoor kleine oneffenheden in uw vloer.
 • Extra stabiliteit: met een ondervloer bent u verzekerd van een extra stabiele vloer.
 • Vochtwerend: bepaalde ondervloeren met folie zijn vochtwerend.
 • Isolerende functie: isolerende ondervloeren dragen bij aan de isolatie van een ruimte.
 • Hoge drukvastheid: ondervloeren zijn zeer sterk en bieden een hoge drukvastheid. 
 • Laag loopgeluid: met een geluiddempende ondervloer ervaart u minder loopgeluiden wanneer u op de vloer loopt. 

Aan welke eisen moet een ondervloer allemaal voldoen?

Ondervloeren moeten aan specifieke en zeer strenge eisen voldoen. De woningbouwvereniging handhaaft daarbij de volgende punten: 

 • brandveiligheid
 • duurzaamheid
 • draagvermogen
 • geluidsisolatie
 • goede vloerkoeling
 • isolerend vermogen
 • geluidsoverlast
 • thermische isolatie

Ondervloeren voor laminaat

Vraagt u zich af welke laminaat ondervloer u precies moet kopen voor uw laminaatvloer? Laminaat is gemaakt van hout, waardoor de vloer zal uitzetten of krimpen bij verschillen in temperatuur en luchtvochtigheid. Daarbij adviseren we een isolerende, vochtwerende of geluiddempende ondervloer. Ook een ondervloer vochtscherm is onmisbaar. 

Soorten ondervloeren

Voordat we ons verdiepen in het kiezen van de ideale ondervloer, is het belangrijk om te begrijpen dat er verschillende soorten ondervloeren zijn. Voor een geslaagd resultaat is het noodzakelijk dat u de juiste ondervloer legt. Dit is namelijk de basis voor het leggen van uw echte vloer. Hieronder komt u meer te weten over de soorten ondervloeren die er zijn:

Geluiddempende ondervloer

Wilt u verhinderen dat het tikken van hakken of het schuiven van stoelen een constante hinder wordt in uw woning? Dan is een geluiddempende ondervloer de geschikte keuze voor uw laminaatvloer. Hierdoor worden namelijk heel wat loopgeluiden gedempt. De geluiddempende functie van de ondervloer zorgt voor een aanzienlijk verschil op het gebied van geluidshinder. 

Warmte-isolerende ondervloer

Naast geluidsreductie kan de juiste ondervloer ook bijdragen aan de isolatie van de ruimte. De isolerende functie van de ondervloer werkt energiebesparend als u geen vloerverwarming heeft. Dankzij deze bodemisolatie heeft u minder last van kou en tocht uit bijvoorbeeld de kruipruimte. 

Vochtbestendige ondervloer

Vocht is de vijand van laminaatvloeren. Als vocht zich een weg baant onder uw laminaat, kan dat leiden tot kromtrekken en schade. Het is daarom essentieel om een vochtbestendige ondervloer te kiezen die uw laminaat beschermt tegen mogelijke waterschade. Dit geldt vooral in ruimtes zoals keukens en badkamers, waar er een verhoogd risico op morsen en vocht is. Kies bij optrekkend vocht voor dampdichte folie of een ondervloer met geïntegreerd vochtscherm. Dit is vooral verstandig bij nieuwbouw, omdat het vochtgehalte hier erg hoog ligt. 

Ondervloer bij laminaat met vloerverwarming

Wanneer u de laminaatvloer wilt combineren met vloerverwarming is het belangrijk om hier rekening mee te houden bij het kiezen van een ondervloer. Niet elke ondervloer is een goede keuze voor vloerverwarming. Een isolerende ondervloer moet u juist niet kopen in dit geval. Door de isolerende werking van deze vloer zal de vloerverwarming minder goed werken. 

Ondervloer bij zwevende vloersystemen

Zwevende vloeren worden niet vastgelijmd of vastgemaakt aan de ondergrond. Ook hierbij raden wij aan om een goede ondervloer te kopen en te leggen. Zo bent u verzekerd van een stabiele en duurzame laminaatvloer in uw woning.

De verschillende diktes van ondervloeren

Ondervloeren zijn verkrijgbaar in allerlei diktes. Maar welke ondervloer is geschikt voor uw vloer? Het type vloer speelt hierbij een prominente rol. Laminaatvloeren zijn vaak dikkere vloeren, waarvoor een ondervloer van 1,5 tot 7 mm de juiste keuze is. Bij dunne vloeren zoals pvc of vinyl zijn ondervloeren met een dikte van 1 tot 1,5 mm voldoende. 

Duurzaamheid en levensduur

De duurzaamheid van uw laminaatvloer hangt sterk af van de kwaliteit van de ondervloer. Een hoogwaardige ondervloer helpt om uw laminaatvloer jarenlang in uitstekende conditie te houden, waardoor u de levensduur verlengt. Dit is met name van belang als u van plan bent om uw vloer in een drukke ruimte te installeren, waar deze aan veel slijtage wordt blootgesteld.

Het kiezen van de juiste ondervloer voor uw laminaatvloer

Het kiezen van de juiste ondervloer voor uw laminaatvloer is een belangrijke beslissing die de prestaties en levensduur van uw vloer aanzienlijk beïnvloedt. Door rekening te houden met aspecten zoals de warmte-isolatie, geluidsdemping en vochtbestendigheid, zorgt u ervoor dat uw laminaatvloer mooi oogt en lang meegaat. Neem de tijd om uw opties te onderzoeken, stel vragen aan onze experts en wees bereid om te investeren in een kwalitatieve ondervloer die uw laminaatvloer zal beschermen en verfraaien.

Laat een reactie achter