Menu
Your Cart

Hoe bepaal je de hoeveelheid tegels die je nodig hebt voor een kamer?

Het leggen van tegels in een kamer kan een geweldige manier zijn om de esthetiek en functionaliteit van de ruimte te verbeteren. Of je nu bezig bent met een badkamerrenovatie, een keukenupgrade, of een nieuw tegelpatroon in de woonkamer wilt creëren, een van de belangrijkste stappen is het bepalen van de juiste hoeveelheid tegels die je nodig hebt. Niets is zo frustrerend als halverwege het project ontdekken dat je tekort tegels hebt. In dit artikel zullen we je stap voor stap begeleiden bij het bepalen van de juiste hoeveelheid tegels voor jouw project.

Het belang van de juiste hoeveelheid tegels

Het leggen van tegels in je huis kan zowel functioneel als esthetisch bevredigend zijn. Maar om ervoor te zorgen dat je niet met tekorten of overschotten eindigt, moet je de juiste hoeveelheid tegels berekenen. Het begint allemaal met nauwkeurige metingen van de ruimte die je wilt betegelen.

Basisberekening van het vloeroppervlak

In het geval van een rechthoekige of vierkante ruimte, meet je eenvoudig de lengte en breedte van de vloer. Vermenigvuldig deze twee getallen om het totale vloeroppervlak in vierkante meters te krijgen.

Voor ruimtes met onregelmatige vormen kun je de ruimte verdelen in kleinere, meetbare delen en de oppervlakte van elk deel afzonderlijk berekenen. Tel vervolgens deze oppervlaktes bij elkaar op om het totale vloeroppervlak te krijgen.

Tegelafmetingen en patronen

Het formaat van de tegels dat je kiest, heeft invloed op de hoeveelheid tegels die je nodig hebt. Grotere tegels bedekken meer ruimte, maar kleinere tegels bieden meer flexibiliteit in het ontwerpen van patronen. Zorg ervoor dat je het gewenste tegelformaat hebt gekozen voordat je verder gaat met de berekeningen.

Berekenen van de randen en snijverlies

Bij het leggen van tegels moet je altijd rekening houden met snijverlies. Tijdens het snijden van tegels om ze rond obstakels of langs muren te laten passen, gaat er een klein deel verloren. Dit verlies kan variëren, maar 5% tot 10% extra tegels voor snijverlies is een veilige richtlijn.

Tegels per vierkante meter berekenen

Als je het tegelformaat en de oppervlakte van de kamer kent, kun je nu berekenen hoeveel tegels je per vierkante meter nodig hebt. De formule is eenvoudig: deel het totale aantal tegels door het aantal vierkante meters dat elke tegel bedekt.

Toevoegen van extra tegels voor reserve

Naast snijverlies moet je ook extra tegels overwegen als je een specifiek patroon wilt leggen. Patronen vereisen vaak meer tegels dan een eenvoudige rechte installatie. Het is ook verstandig om een aantal reserve tegels te bestellen voor het geval er in de toekomst reparaties nodig zijn.

Praktische tips voor het kopen van tegels

Bij het kopen van tegels is het belangrijk om de juiste keuzes te maken op basis van het type tegel, het patroon en de kleur. Bovendien is het verstandig om tegels te kopen bij gerenommeerde leveranciers.

Veelvoorkomende fouten bij het berekenen van de hoeveelheid tegels

Bij het berekenen van de benodigde hoeveelheid tegels zijn er enkele veelvoorkomende valkuilen waar mensen in kunnen stappen. Het is essentieel om deze fouten te vermijden om onnodige verspilling en complicaties tijdens je tegelproject te voorkomen. Hier zijn vijf veelgemaakte fouten die je moet vermijden:

 • Het negeren van snijverlies: Een van de meest voorkomende fouten is het verwaarlozen van snijverlies. Tijdens het snijden van tegels om ze rond hoeken of obstakels te passen, gaat er altijd wat materiaal verloren. Dit kan leiden tot een tekort aan tegels als je geen extra hebt ingecalculeerd.
 • Het niet rekening houden met extra tegels voor toekomstig gebruik: Sommige mensen denken alleen aan de tegels die ze onmiddellijk nodig hebben, zonder rekening te houden met mogelijke toekomstige reparaties of uitbreidingen. Het is verstandig om extra tegels te kopen voor het geval dat je er in de toekomst meer nodig hebt.
 • Onnauwkeurige metingen: Foutieve metingen kunnen leiden tot grote problemen. Het is van cruciaal belang om je metingen nauwkeurig uit te voeren en ze indien nodig meerdere keren te controleren om fouten te voorkomen.
 • Geen rekening houden met patroonindeling: Als je van plan bent een specifiek patroon te creëren, zoals een visgraatpatroon, moet je extra tegels overwegen om het patroon correct uit te voeren. Het niet doen hiervan kan resulteren in een onvolledig of verstoord patroon.
 • Overschatten of onderschatten van benodigde tegels: Soms schatten mensen de hoeveelheid tegels te ruim in, wat resulteert in onnodige kosten. Aan de andere kant kunnen ze ook de benodigde hoeveelheid onderschatten, wat tot vertragingen en extra kosten kan leiden. Het is essentieel om zo nauwkeurig mogelijk te zijn bij je berekeningen.

Conclusie

Het correct berekenen van de benodigde hoeveelheid tegels is essentieel om je tegelproject soepel te laten verlopen en verspilling te voorkomen. Zorg ervoor dat je nauwkeurige metingen hebt, rekening houdt met snijverlies en extra tegels koopt voor toekomstig gebruik. Overweeg ook het type tegel en eventuele patroonindeling. Met deze stappen ben je goed voorbereid om aan je tegelproject te beginnen.

FAQ

 1. Hoeveel extra tegels moet ik kopen voor snijverlies? Het wordt aanbevolen om ongeveer 10% extra tegels toe te voegen aan je berekening om snijverlies te compenseren.
 2. Kan ik tegels van hetzelfde lot krijgen als ik er in de toekomst meer nodig heb? Het kan moeilijk zijn om exact dezelfde tegels te vinden, dus het is verstandig om extra tegels te kopen voor toekomstig gebruik.
 3. Wat als mijn metingen onnauwkeurig zijn? Nauwkeurige metingen zijn cruciaal. Controleer je metingen meerdere keren om fouten te voorkomen.
 4. Hoe kan ik breuk van tegels tijdens de installatie minimaliseren? Zorg voor een goede voorbereiding van de ondergrond en gebruik het juiste gereedschap om breuk te voorkomen.
 5. Kan ik extra tegels retourneren als ik ze niet gebruik? Ja, veel leveranciers accepteren retourzendingen, maar controleer hun retourbeleid voordat je bestelt.
 6. Kan ik verschillende tegelpatronen in één kamer gebruiken? Ja, je kunt verschillende tegelpatronen combineren om unieke ontwerpeffecten te creëren. Zorg er echter voor dat het goed bij elkaar past.
 7. Wat zijn de populairste tegelformaten? De populairste tegelformaten variëren, maar 30x30 cm, 60x60 cm en 30x60 cm zijn veelvoorkomende keuzes.
 8. Moet ik een professional inhuren om tegels te leggen? Het leggen van tegels is een vaardigheid die enige ervaring vereist. Voor eenvoudige projecten kun je het misschien zelf doen, maar voor complexe ontwerpen is het raadzaam om een professionele tegelzetter in te huren voor het beste resultaat.
 9. Hoe bereid ik de ondergrond voor het tegelen voor? De voorbereiding van de ondergrond omvat het reinigen, egaliseren en mogelijk aanbrengen van een primer. Zorg ervoor dat de ondergrond schoon, vlak en droog is voordat je de tegels plaatst.

Laat een reactie achter