Menu
Your Cart

Het leggen van een laminaatvloer

Het leggen van een laminaatvloer is een uitstekende manier om een nieuwe, duurzame vloer in uw huis te hebben. Laminaat is niet alleen heel erg betaalbaar, maar het ziet er ook stijlvol uit en is eenvoudig te onderhouden. Of u nu een ervaren doe-het-zelver bent of nieuw bent in het klussen, het leggen van laminaat is een project waar iedereen mee aan de slag kan. In dit blogartikel helpen we u bij dit proces aan de hand van een praktisch stappenplan.

Wat is laminaat?

Laminaat is een vloermateriaal dat bestaat uit verschillende lagen samengeperst materiaal. De bovenste laag is meestal een heldere, slijtvaste kunststoflaag die het laminaat beschermt tegen krassen en slijtage. Onder deze toplaag bevindt zich een decorprint van hout, steen of een ander materiaal, waardoor laminaatvloeren er natuurgetrouw uitzien. Daaronder zit een kern van vezelplaat.

De voordelen van een laminaatvloer

Laminaat biedt verschillende voordelen en is daardoor een populaire keuze op het gebied van vloeren:

 • Betaalbaar: laminaat is over het algemeen betaalbaarder dan hardhout of tegels.
 • Duurzaam: laminaatvloeren zijn bestand tegen krassen, vlekken en slijtage. Daardoor hebben ze een lange levensduur.
 • Veelzijdig: de vloeren zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en kleuren.
 • Eenvoudig in onderhoud: het schoonmaken van laminaat is eenvoudig. Regelmatig vegen en af en toe dweilen is voldoende.
 • Voelt warm aan: laminaat voelt van zichzelf al warm aan. Hierdoor heeft u geen vloerverwarming nodig en bespaart een hoop energieverbruik en -kosten. 

Soorten laminaat

Bij het kiezen van een nieuwe laminaatvloer heeft u de keuze uit verschillende soorten. Iedere vloer heeft zijn eigen specifieke kenmerken en voordelen. Welk type laminaat u ook kiest, met een laminaatvloer zit u altijd goed. 

Hoogglans laminaat

Hoogglans laminaat is een echte blikvanger in huis. Deze vloeren hebben een stralend uiterlijk en geven iedere ruimte een luxueuze touch. Het laminaat is verkrijgbaar in diverse uitvoeringen, waaronder een stijlvol marmerpatroon. Bovendien is hoogglans laminaat uitstekend te combineren met andere kleuren en materialen. 

XL laminaat

XL laminaat is extra groot en breed. De brede planken creëren met hun oppervlakte een mooi effect in uw woning. Dit type laminaat leent zich zowel voor grote als kleine ruimtes. Dankzij XL laminaat gaat een ruimte namelijk groter lijken. De vloeren zijn te verkrijgen in allerlei kleuren en bieden voor ieder wat wils. 

Tegellaminaat

Tegellaminaat is de ideale keuze voor wie een tegelvloer wilt aanschaffen tegen een zeer voordelige prijs. Daarbij profiteert u van de voordelen van een laminaatvloer. Zowel de betonlook als hoogglans laminaat behoren tot deze gevarieerde categorie. Er zijn tal van mogelijkheden op het gebied van tegellaminaat

Visgraat laminaat

Met visgraat laminaat voorziet u het interieur van een charmante, sfeervolle visgraatvloer. Echt hout is ontzettend duur en vergt veel onderhoud. Visgraat laminaat is in dat geval een interessante optie. Hiermee heeft u een vloer met een natuurgetrouwe uitstraling die haast niet van echt hout te onderscheiden is. De planken hebben zelfs een voelbare houtstructuur. 

Watervast laminaat

Watervast laminaat is 100% waterproof en kan wel tegen een stootje. Deze vloeren zijn dankzij hun waterbestendigheid uitermate geschikt voor vochtige ruimtes, zoals de badkamer of keuken. Daarbovenop is dweilen geen enkel probleem bij watervast laminaat en heeft dit een langere levensduur dan reguliere laminaat.

Stappenplan laminaat leggen

Het leggen van een laminaatvloer is bijzonder eenvoudig. Of u nu een beginner bent of een professional, het is voor iedereen mogelijk om de vloer te installeren. Het is belangrijk om de planken minstens 48 uur te laten acclimatiseren in de ruimte waar u ze gaat plaatsen. Dit helpt om eventuele verschillen in temperatuur en vochtigheid te minimaliseren en het kromtrekken van de planken te voorkomen. Nadat deze termijn is verstreken, kunt u starten met het leggen van het laminaat. Volg onderstaand stappenplan voor een succesvolle installatie: 

Benodigdheden voor het leggen van laminaat

Voordat u begint met het leggen van uw laminaatvloer, dient u ervoor te zorgen dat u de juiste gereedschappen en materialen bij de hand heeft. Hier vindt u een lijst van de benodigdheden:

 • laminaat vloerplanken
 • ondervloer
 • afstandshouders
 • decoupeerzaag
 • laminaatsnijder
 • hamer
 • meetlint
 • potlood
 • tekenhaak
 • tandemstift
 • wiggen
 • plinten

Stap 1: voorbereiding van de ondervloer

Een goede ondervloer is essentieel voor een laminaatvloer. De ondervloer helpt om geluid te dempen, oneffenheden in de ondervloer te compenseren en de isolatie te verbeteren. Daarbij biedt een ondervloer extra versteviging. Zorg ervoor dat deze schoon, droog en vrij van stof en vuil is alvorens u begint.

Stap 2: beginnen met het leggen van laminaat

Het leggen van de eerste rij planken

Begin in een hoek van de kamer en leg de eerste rij planken met de groefzijde tegen de muur. Zorg ervoor dat u afstandshouders plaatst tussen de planken en de muur om uit te zetten.

Het gebruik van afstandhouders

Gebruik afstandshouders om een gelijkmatige uitzettingsvoeg langs de muren te behouden. Deze voeg is essentieel omdat laminaat kan uitzetten en krimpen met temperatuurveranderingen.

Het snijden en aanpassen van planken

Waarschijnlijk moet u aan het einde van de rij planken inkorten om ze te laten passen. Gebruik hiervoor een decoupeerzaag of een laminaatsnijder.

Stap 4: het maken van verbindingen

Verbind de planken in de volgende rij met de vorige rij. Dit doet u door de planken schuin in elkaar te schuiven en ze vervolgens naar beneden te klikken. Zorg ervoor dat de naden goed sluiten.

Stap 5: afwerking en plaatsen van plinten

Na het leggen van het laminaat, installeert u de plinten om de randen af te werken. Dit geeft een nette uitstraling en bedekt de uitzettingsvoeg. De plinten zijn te verkrijgen in verschillende varianten:

Onderhoud van uw laminaatvloer

Om uw laminaatvloer in goede staat te houden, is frequent onderhoud belangrijk. Veeg de vloer regelmatig schoon en gebruik een licht vochtige dweil en onderhoudsproducten voor laminaat om vlekken te verwijderen. Vermijd daarbij overmatig watergebruik, want vocht kan laminaat beschadigen.

Conclusie

Het leggen van een laminaatvloer is een haalbaar project voor de meeste mensen, zelfs als u geen ervaring heeft. Met de juiste materialen en onze stapsgewijze handleiding creëert u een prachtige en duurzame vloer. Vergeet niet om regelmatig onderhoud uit te voeren om uw laminaatvloer in goede conditie te houden. Veel succes met uw project!

Laat een reactie achter