Menu
Your Cart

Het effect van akoestische wandpanelen op de akoestiek in huis

Heb je last van galm in je huis? Dan is het installeren van akoestische wandpanelen de oplossing. Die wandpanelen hebben namelijk een behoorlijke geluiddempende werking. Ze zorgen namelijk voor een betere absorptie van de geluidsgolven en een verkleining van de nagalmtijd. De wandpanelen hebben hierdoor een positief effect op de akoestiek in je huis.

De werking van een akoestisch wandpaneel

Hoe werkt een akoestisch wandpaneel eigenlijk? Geluid wordt door het akoestisch wandpaneel geabsorbeerd, wat leidt tot een verbetering van de akoestiek in de ruimte waar ze zijn geïnstalleerd. Wandpanelen met het hoogste absorptievermogen werken logischerwijs het effectiefst. Bij die panelen verdwijnt tot 95% van het geluid in het materiaal. 

Akoestiek verbeteren in de woonkamer

Hoe kun je de akoestiek in je woonkamer verbeteren? Dit kun je doen door geluidsabsorberende akoestische wandpanelen en plafonddelen in de woonkamer te installeren. Als je echter geen losse panelen in je woonkamer wilt zien, dan kun je een geluiddempende voorzetwand in de woonkamer plaatsen.

Akoestische wandpanelen: maximaal effect

Zoals gezegd kunnen wandpanelen zorgen voor een goede akoestiek in de woonkamer. Om het maximale effect te bereiken is het van belang dat je voldoende wandpanelen gebruikt en deze op de juiste plaats ophangt. 

  • Het totale oppervlak van de benodigde akoestische wandpanelen is een vierde tot een derde van het oppervlak van je woonkamer. Bij een woonkamer met een oppervlakte van 36 m² heb je dus 9 tot 12 m² aan akoestische panelen nodig. 
  • Wat is de plek in de woonkamer waar de akoestiek het meeste stoort? In de woonkamer kan dat bijvoorbeeld vlak bij de eettafel zijn. Als dat het geval is, dan kun je de panelen het beste dichtbij die plek ophangen.

Akoestiek verbeteren in de keuken

Erger jij je ook weleens aan de herrie die je koffiezetapparaat maakt? Zeker bij dat eerste bakje in de vroege ochtend, wanneer iedere decibel er één teveel is, kan zo’n apparaat erg veel lawaai maken. Als je keuken uit veel harde oppervlakken bestaat, dan wordt het geluid weerkaatst en daardoor versterkt. Een akoestisch plafondpaneel is in deze situatie ideaal. De wanden van je keuken zijn dan vrij, terwijl de galm toch effectief wordt gedempt. Staat er een eettafel in de keuken? Aangeraden wordt om dan (ook) een akoestisch plafondpaneel boven of bij de eettafel te hangen.

Om het maximale effect te bereiken, heb je ongeveer een vierde van het vloeroppervlak van de keuken nodig aan akoestische panelen.

De effectiviteit van akoestische wandpanelen

De grootte en plaatsing van de wandpanelen zijn niet de enige factoren die de effectiviteit van akoestische wandpanelen beïnvloeden. Ook het gebruikte materiaal is van belang. Akoestische wandpanelen zijn vaak gemaakt van hout, omdat dit het geluid het beste absorbeert. Ze verminderen echo’s en galm, en zijn daarom een goede keuze voor het verbeteren van de akoestiek in je huis.

Let op! Akoestische wandpanelen zijn slechts een deel van de oplossing voor een slechte akoestiek in je huis. Andere factoren die van belang zijn: de grootte van de ruimte, de afwerking van de wanden en de plaatsing van de meubels in je huis.

Laat een reactie achter