Menu
Your Cart

Doe-het-zelf: het zelf plaatsen van tegels in 5 eenvoudige stappen

Het plaatsen van tegels in je huis kan een bevredigend project zijn dat niet alleen de esthetiek van je ruimte verbetert, maar ook de functionaliteit. Of je nu een nieuwe vloer in de keuken wilt leggen of een fraaie tegelwand in de badkamer wilt creëren, met de juiste materialen, en een beetje geduld kun je dit zelf doen. In deze handleiding zullen we je door het proces leiden in vijf eenvoudige stappen, terwijl we ook essentiële materialen en praktische tips delen.

Stap 1: Voorbereiding en planning

Een goede voorbereiding is het halve werk! Voordat je begint met het plaatsen van de tegels, is het dus belangrijk dat je een aantal zaken op orde hebt. 

Het kiezen van de juiste tegels

Het begint allemaal met de keuze van de juiste tegels. Overweeg de stijl, het formaat en het materiaal van de tegels die het beste bij je ruimte passen. Zorg ervoor dat je genoeg tegels kiest om het hele oppervlak te bedekken, plus enkele reserve-exemplaren voor het geval er breuk optreedt.

Het berekenen van de benodigde hoeveelheid tegels

Meet nauwkeurig de oppervlakte die je wilt betegelen en bereken hoeveel tegels je nodig hebt. Houd rekening met snijverlies en verspilling.

Het voorbereiden van de ondergrond

De ondergrond moet schoon, vlak en stevig zijn. Verwijder eventuele oude vloerbedekking of tegels en vul gaten op. Zorg voor een egale basis voor je tegels.

Stap 2: Materialen en gereedschappen

Om een professioneel resultaat te behalen, is het van belang dat je de juiste materialen en gereedschappen ter beschikking hebt. We hebben voor jou een handig lijstje gemaakt met alle benodigdheden. 

Lijst van benodigde materialen

Handige gereedschappen voor het tegelzetten

 • Rubberen hamer
 • Tegelzaag
 • Troffel
 • Meetlint
 • Emmer

Stap 3: Tegels plaatsen

Nu kun je beginnen met het daadwerkelijke plaatsen van de tegels. Volg hierbij deze stappen:

Het aanmaken van de tegellijm

Volg de instructies op de verpakking om de tegellijm aan te maken. Zorg ervoor dat deze de juiste consistentie heeft voor een goede hechting.

Het leggen van de eerste tegel

Begin in het midden van het te betegelen gebied en werk naar buiten toe. Druk elke tegel stevig aan om luchtbellen te voorkomen. Gebruik tegelkruisjes om gelijke voegruimtes te creëren.

Het voegen van de tegels

Na het leggen van de tegels, wacht je tot de lijm droog is en breng je voegmortel aan. Veeg overtollige mortel weg en laat het uitharden voordat je de tegels schoonmaakt.

Stap 4: Tegels snijden en aanpassen

Waarschijnlijk zul je tegels moeten snijden om ze langs de randen van de ruimte te laten passen. Een tegelsnijder is essentieel voor het op maat maken van tegels voor randen en hoeken. Meet de ruimte waar je de tegels moet snijden zorgvuldig op en teken een lijn met een potlood. Gebruik een tegelsnijder of tegelzaag om langs de lijn te snijden en snijd langzaam om nauwkeurigheid te garanderen. 

Stap 5: Afwerking en onderhoud

Na het voltooien van het tegelzetten is het belangrijk om eventuele overtollige voegmortel grondig te verwijderen voordat het opdroogt. Gebruik een vochtige spons en maak cirkelvormige bewegingen om de tegels schoon te vegen. Herhaal dit proces en vervang het water regelmatig om een heldere afwerking te garanderen.

Tips voor onderhoud:

Om je tegels in topconditie te houden, volgen hier enkele handige tips:

 • Regelmatig schoonmaken: Tegels zijn gemakkelijk schoon te maken, maar het is belangrijk om dit regelmatig te doen om hun oorspronkelijke glans te behouden. Gebruik een milde tegelreiniger en vermijd schurende materialen die krassen kunnen veroorzaken.
 • Voegonderhoud: Controleer de voegen regelmatig op slijtage of beschadiging. Als je beschadigde voegen opmerkt, kun je ze vervangen door nieuwe voegmortel om de integriteit van de tegelconstructie te behouden.
 • Bescherming tegen zware belasting: Als je van plan bent om de betegelde ruimte intensief te gebruiken, overweeg dan het gebruik van vloermatten of beschermende pads onder zware meubels om krassen te voorkomen.
 • Afdichting van poreuze tegels: Sommige tegels, zoals natuursteen, zijn poreus en kunnen vlekken absorberen. Overweeg het aanbrengen van een sealer om deze tegels te beschermen.
 • Snelle reiniging van vlekken: Als er per ongeluk vlekken op de tegels terechtkomen, is het het beste om ze zo snel mogelijk schoon te maken om permanente vlekken te voorkomen.

Conclusie

Het zelf plaatsen van tegels kan een lonend project zijn dat je huis transformeert. Met de juiste voorbereiding, materialen en zorgvuldige uitvoering kun je indrukwekkende resultaten behalen. Of je nu een beginnende klusser bent of al enige ervaring hebt, deze gids heeft je hopelijk geholpen om de basisprincipes van tegelzetten te begrijpen en toe te passen.

Vergeet niet om altijd voorzichtig te zijn en de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen bij het werken met gereedschappen en materialen.

FAQ

 1. Hoe lang duurt het om tegels te plaatsen? Het tijdsbestek hangt af van de omvang van het project, maar gemiddeld kun je rekenen op een paar dagen tot een week voor een standaardruimte.
 2. Kan ik tegels over bestaande vloerbedekking leggen? In de meeste gevallen is het niet aanbevolen om tegels direct over bestaande vloerbedekking te leggen. Het is beter om de oude vloerbedekking te verwijderen en een geschikte ondergrond voor de tegels voor te bereiden.
 3. Kan ik op bestaande tegels tegelen? Ja, in sommige gevallen kun je nieuwe tegels over bestaande tegels plaatsen, maar zorg ervoor dat de ondergrond stevig en vlak is.
 4. Heb ik speciaal gereedschap nodig om tegels te plaatsen? Naast de basisgereedschappen, zoals een tegelsnijder en troffel, zijn specifieke gereedschappen voor tegelwerk, zoals tegelkruisjes en een voegspaan, handig.
 5. Zijn keramische of porseleinen tegels beter? Beide hebben hun voordelen. Keramische tegels zijn duurzaam en goedkoper, terwijl porseleinen tegels beter bestand zijn tegen vocht en slijtage.
 6. Kan ik zelf mozaïektegels plaatsen? Ja, maar mozaïektegels kunnen uitdagend zijn vanwege hun kleinere formaat. Het vereist nauwkeurigheid en geduld.
 7. Welke tegelmaat is het meest geschikt voor mijn project? De keuze van de tegelmaat hangt af van de grootte van het oppervlak en je persoonlijke voorkeur. Grotere tegels kunnen een ruimte groter laten lijken, terwijl kleinere tegels gedetailleerdere ontwerpen mogelijk maken.
 8. Kan ik gekleurde voegmortel gebruiken? Ja, je kunt gekleurde voegmortel gebruiken om een extra esthetisch element aan je tegelproject toe te voegen. Zorg ervoor dat de voegmortel bij de tegelkleur past voor een harmonieus resultaat.

Laat een reactie achter