Menu
Your Cart

De beste manier om krassen uit laminaatvloeren te verwijderen

Laminaatvloeren zijn populaire keuzes voor huizen vanwege hun duurzaamheid, esthetische aantrekkingskracht en betaalbaarheid. Toch zijn krassen op laminaatvloeren soms onvermijdelijk, vooral in huishoudens met veel verkeer of huisdieren. In dit uitgebreide artikel delen we de beste methoden om krassen uit laminaatvloeren te verwijderen, zodat je vloer er weer als nieuw uitziet.

Inhoudsopgave

1. Waarom zijn laminaatvloeren zo gevoelig voor krassen?

2. Hoe voorkom je krassen op laminaatvloeren?

3. Hoe kun je lichte krassen op laminaatvloeren verwijderen?

 • Gebruik van een laminaat reparatieset
 • Hete strijkmethode

4. Het omgaan met diepere krassen op laminaatvloeren

 • Vervang beschadigde planken
 • Overweeg het inzetten van een professional

5. Conclusie

6. FAQ

Waarom zijn laminaatvloeren zo gevoelig voor krassen?

Laminaatvloeren hebben veel voordelen, maar ze zijn gevoelig voor krassen vanwege hun constructie. De bovenste laag van laminaat, meestal een harde kunststof coating, beschermt tegen veel schade, maar is niet volledig krasbestendig. Schurende deeltjes onder schoenen of huisdierenklauwen kunnen krassen veroorzaken. Het is daarom belangrijk om te begrijpen hoe je deze krassen kunt voorkomen en verwijderen.

Hoe voorkom je krassen op laminaatvloeren?

Preventie is de eerste stap om krassen op laminaatvloeren te vermijden. Enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen zijn onder andere:

 • Plaats viltjes onder meubelpoten: Meubels zijn vaak de boosdoeners als het gaat om krassen. Zorg ervoor dat je viltjes of viltdoppen onder de poten van meubels plaatst om wrijving te verminderen en krassen te voorkomen.
 • Gebruik matten en vloerkleden: Plaats deurmatten bij de ingangen om vuil en steentjes op te vangen, waardoor ze niet op je laminaatvloer terechtkomen. Gebruik vloerkleden in drukke gebieden om de vloer te beschermen.
 • Let op je huisdieren: Klauwen van huisdieren kunnen krassen veroorzaken. Houd de nagels van je huisdieren goed geknipt en leg matten onder hun voerbakjes.
 • Veeg de vloer regelmatig: Stof en vuil kunnen als schuurpapier werken en krassen veroorzaken. Regelmatig vegen met een zachte bezem of stofzuigen kan dit voorkomen.
 • Gebruik meubelglijders: Als je meubels moet verplaatsen, gebruik dan meubelglijders om wrijving te verminderen.
 • Wees voorzichtig met schoeisel: Hoge hakken, schoenen met scherpe zolen en vuile schoenen kunnen krassen veroorzaken. Zorg ervoor dat schoenen schoon zijn voordat je op de vloer loopt en vermijd schoeisel dat schade kan aanrichten.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je de levensduur van je laminaatvloer aanzienlijk verlengen en genieten van een krasvrije en mooie vloer.

Hoe kun je lichte krassen op laminaatvloeren verwijderen?

Lichte krassen zijn oppervlakkig en kunnen vaak met eenvoudige methoden worden verwijderd. Hier zijn enkele effectieve manieren:

Gebruik van een laminaat reparatieset

Laminaat reparatiesets zijn speciaal ontworpen voor het verwijderen van krassen en beschadigingen op laminaatvloeren. Ze bevatten vulmiddel in bijpassende kleuren, waardoor je de krassen onzichtbaar kunt maken. Volg de instructies op de verpakking om de kit correct te gebruiken.

Hete strijkmethode

Deze methode kan effectief zijn voor lichte krassen. Plaats een dunne doek over de beschadigde plek en strijk erover met een heet strijkijzer. De hitte kan de beschadigde vezels van het laminaat opnieuw vormen, waardoor de krassen minder zichtbaar worden.

Het omgaan met diepere krassen op laminaatvloeren

Bij diepere krassen is het essentieel om de omvang van de schade te beoordelen. Inspecteer de kras zorgvuldig om te bepalen of deze slechts de toplaag van het laminaat heeft beschadigd of de kern heeft bereikt. Dit zal je helpen bepalen welke herstelstappen je moet nemen.

Vervang beschadigde planken

Als de kras door de toplaag heen is gegaan en de kern van het laminaat heeft bereikt, is de meest effectieve oplossing om de beschadigde planken te vervangen. Hier volgen de stappen om dit te doen:

 1. Identificeer de beschadigde planken en markeer ze.
 2. Verwijder voorzichtig de plinten langs de omtrek van de kamer.
 3. Begin bij de laatste rij laminaatvloer en werk achterwaarts naar de beschadigde planken.
 4. Til de beschadigde planken voorzichtig op en schuif ze eruit.
 5. Plaats nieuwe laminaatplanken en zorg ervoor dat ze goed aansluiten op de bestaande vloer.
 6. Vervang de plinten.

Overweeg het inzetten van een professional

Het vervangen van beschadigde planken kan een uitdagende taak zijn. Als je niet zeker bent van je vaardigheden, is het raadzaam om een professionele vloerinstallateur in te huren. Ze kunnen de beschadigde planken efficiënt vervangen en ervoor zorgen dat je laminaatvloer er na de reparatie weer als nieuw uitziet.

Door deze stappen te volgen en de juiste herstelmethoden toe te passen, kun je diepere krassen effectief aanpakken en ervoor zorgen dat je laminaatvloer er prachtig blijft uitzien.

Conclusie

Het verwijderen van krassen uit laminaatvloeren is haalbaar, afhankelijk van de diepte van de krassen. Het is belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om toekomstige krassen te voorkomen. Houd er rekening mee dat ernstige schade kan resulteren in het vervangen van beschadigde planken. Met de juiste zorg en onderhoud kan je laminaatvloer er echter jarenlang als nieuw blijven uitzien.

FAQ

 1. Is het mogelijk om krassen volledig te voorkomen op laminaatvloeren? Helaas is het vrijwel onmogelijk om krassen volledig te voorkomen, omdat dagelijkse activiteiten en bewegingen van meubels kleine krassen kunnen veroorzaken. Het goede nieuws is dat je met de juiste voorzorgsmaatregelen zoals viltjes onder meubelpoten en regelmatig onderhoud de kans op krassen kunt minimaliseren.
 2. Zijn alle laminaatvloeren even gevoelig voor krassen? De mate van gevoeligheid voor krassen kan variëren, afhankelijk van de kwaliteit en afwerking van het laminaat. Over het algemeen zijn laminaatvloeren met een hogere slijtlaag en een sterkere toplaag minder gevoelig voor krassen. Het is belangrijk om bij de aanschaf van laminaat te letten op de slijtklasse, waarbij klasse 23/32 geschikt is voor intensief gebruik en meer weerstand biedt tegen krassen.
 3. Kan ik laminaatvloeren schuren om krassen te verwijderen? Het schuren van laminaatvloeren is meestal geen haalbare oplossing, omdat laminaat bestaat uit een samengestelde structuur met een bovenste decoratieve laag. Schuren kan de toplaag beschadigen en het uiterlijk van de vloer verslechteren. In de meeste gevallen is het vervangen van beschadigde planken een effectievere aanpak.
 4. Wat is de rol van vloerverwarming bij het voorkomen van krassen op laminaatvloeren? Vloerverwarming kan gunstig zijn doordat het temperatuurschommelingen minimaliseert. Dit helpt het laminaat minder gevoelig te maken voor krimp en uitzetting, wat krassen kan verminderen.
 5. Waarom is watervast laminaat beter in relatie tot krassen? Watervast laminaat is beter bestand tegen vocht en daardoor minder gevoelig voor schade door uitzetting en krimp. Hierdoor is het duurzamer en beter bestand tegen krassen dan traditioneel laminaat.

Laat een reactie achter