
De ultieme gids voor het leggen van visgraat laminaat
Heb je besloten om zelf een visgraat laminaatvloer te leggen? Dat is geen klus die je even tussendoor kunt doen. Toch kan ook jij in een keer netjes en op de juiste wijze een visgraat laminaat vloer leggen. Met behulp van het stappenplan in deze gids wordt het leggen van visgraat laminaat een leuke en gemakkelijke klus.
Stap 1: De benodigde materialen voor een ondervloer
Bij het leggen van een visgraat laminaatvloer is het essentieel om de juiste materialen te gebruiken en ervoor te zorgen dat je voldoende materiaal hebt.
Het kiezen van de juiste ondervloer
Een visgraat laminaat vloer moet gelegd worden op een ondervloer. Uiteraard moet je de juiste ondervloer kiezen. Waar moet je op letten bij het kiezen van een ondervloer?
- Sommige fabrikanten van visgraat laminaatvloeren bieden alleen garantie als zowel de ondervloer als het laminaat van hetzelfde merk zijn.
- In appartementen kan de verhuurder specifieke eisen stellen met betrekking tot geluidsisolatie. Het kan nodig zijn om een geluiddempende ondervloer te leggen om geluidsoverlast te voorkomen en klachten van onderburen te vermijden.
- Ligt er vloerverwarming in jouw woning? Dan moet de door jou gekozen ondervloer geschikt zijn voor vloerverwarming.
- Kies bij het leggen van een visgraat laminaat vloer altijd voor een ondervloer die geschikt is voor laminaat.
Het berekenen van het benodigde aantal vierkante meters
Wellicht wil je een visgraat laminaatvloer leggen in bijvoorbeeld zowel de woonkamer als de gang. Aangeraden wordt om dan het aantal vierkante meters per ruimte te berekenen. Eerst reken je de oppervlakte per ruimte uit. Vervolgens tel je deze bij elkaar op.
Het berekenen van het snijverlies
Je hebt bij het leggen van een visgraat laminaatvloer ook altijd te maken met snijverlies. De planken van een laminaatvloer moeten immers aangepast worden aan de ruimte. Bij bijvoorbeeld deurposten en verwarming verlies je altijd stukjes plank. Die stukjes plank kun je niet meer gebruiken. Bij visgraat laminaat is het snijverlies doorgaans 15 tot 20 procent.
Het berekenen van de benodigde hoeveelheid plinten
Als afwerking worden op het visgraat laminaat plinten geplaatst. Bepaal welke plinten je wilt plaatsen. Vervolgens moet je het aantal strekkende meters plinten dat je nodig hebt berekenen. Gebruik voor die berekening de omtrek van de ruimte waarin de visgraat laminaat vloer wordt gelegd. Vergeet niet om rekening te houden met een snijverlies van 5 tot 10 procent.
Stap 2: Visgraat laminaat leggen: de voorbereiding
Natuurlijk wil je soepel van start gaan met het visgraat laminaat leggen. Daarom is het belangrijk om te weten waar je op moet letten tijdens de voorbereiding:
- Het laminaat wordt altijd geleverd in linkerdelen en rechterdelen. Je moet die delen altijd gescheiden houden. controleer of er evenveel rechter en linkerdelen zijn geleverd.
- Visgraat laminaat is gemaakt van natuurlijke materialen. Die materialen kunnen uitzetten of krimpen. Ga je een visgraat laminaatvloer leggen in een ruimte? Laat die vloer dan eerst minimaal 48 uur in die ruimte acclimatiseren
- Controleer of de ondergrond vlak en egaal is. Bij een visgraat laminaatvloer mag er over een lengte van 2 meter een hoogteverschil van slechts 2 mm zijn. Zorg er daarom voor dat de ondergrond egaal is. Verwijder eventuele oneffenheden met een plamuurmes.
- De ruimte waarin de laminaatvloer wordt gelegd moet voorbereid worden op het leggen. De gehele ruimte moet leeg zijn. Bovendien moet je beschikken over voldoende ruimte om er te werken. Uiteraard moet de ruimte ook stofvrij worden gemaakt. Tijdens deze klus moet wel worden gezaagd. Aangeraden wordt om dat in een andere ruimte te doen.
Stap 3: Het leggen van de ondervloer
Zorg ervoor dat je de juiste ondervloer voor jouw situatie hebt gekozen. Leg die ondervloer altijd zo strak en egaal mogelijk in de ruimte. Waarom is dat noodzakelijk? Omdat er bij het leggen van een visgraat laminaatvloer relatief veel verbindingen in het hout ontstaan. Een strak en egaal gelegde ondervloer is dan de noodzakelijke stabiele basis.
Stap 4: Het bepalen van de legrichting van de vloer
Het is essentieel om de legrichting van de visgraat laminaatvloer te bepalen vanwege de impact ervan op de uitstraling van de ruimte. De legrichting bepaalt namelijk hoe de laminaatvloer eruit zal zien en aanvoelt in de ruimte. Denk dus na over het effect dat een bepaalde legrichting op de ruimte heeft. Door een bepaalde legrichting kan de ruimte optisch groter lijken. Een andere legrichting kan voor een wat luxere uitstraling zorgen.
Stap 5: Het maken van een starterspunt
Het door jou bestelde visgraat laminaat wordt doorgaans geleverd met één of meerdere starters punten. Bij het leggen van de vloer begin je met een starterspunt. Het uit vijf planken bestaande starterspunt vormt een eerste driehoek voor het visgraatpatroon.
Stap 6: Het leggen van de visgraat laminaatvloer
Bij het leggen van de vloer is het belangrijk om minimaal 8 mm afstand te houden van muren en andere obstakels, omdat de vloer ruimte nodig heeft om te kunnen uitzetten en krimpen. Zorg ervoor dat de startpunten netjes zijn geplaatst voordat je begint. Vervolgens kun je afwisselend linker- en rechterdelen leggen. Wanneer je het einde van de ruimte nadert, kun je de overgebleven stukken van de startpunten gebruiken voor de lege hoeken. Pas deze stukken aan op maat en leg dan de laatste vloerdelen.
Stap 7. Het plaatsen van de plinten
De laatste stap is het plaatsen van de door jou bestelde plinten. Zorg ervoor dat de ruimte waarin de plinten worden geplaatst goed schoon is. In een schone ruimte zit er geen stof in weg. De plinten van de visgraat laminaatvloer kunnen dan goed hechten.
Ga aan de slag met het leggen van visgraat laminaat
Wil je starten met het leggen van visgraat laminaat? Kies de juiste visgraat laminaatvloer, de juiste ondervloer en volg de stappen in deze gids. Heb je nog vragen of heb je hulp of advies nodig? Neem dan gerust contact met ons op!
Laat een reactie achter