Menu
Your Cart

Hoe plaats ik een douchecabine?

Het installeren van een douchecabine kan een uitdagend project lijken, maar met de juiste tools, materialen en een goed begrip van het proces, kun je het zelf doen. Of je nu je badkamer aan het renoveren bent of gewoon een nieuwe douchecabine wilt installeren, hier is een gedetailleerde handleiding om je te helpen bij het plaatsen van een douchecabine.

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je begint met de installatie van de douchecabine, is het essentieel om goed voorbereid te zijn. Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen en gereedschappen bij de hand hebt. Hier is een lijst met enkele van de belangrijkste items die je nodig hebt:

 • Douchecabine met alle benodigde onderdelen
 • Waterpas
 • Boor en bijpassende boorbits
 • Schroevendraaier
 • Kitpistool
 • Waterbestendige kit
 • Handschoenen en veiligheidsbril

Zodra je alle benodigdheden hebt verzameld, is het tijd om de ruimte waar de douchecabine wordt geplaatst voor te bereiden. Controleer of de vloer waterpas is en dat de afvoer goed functioneert. Verwijder eventuele oude afdichtingen of restanten van de vorige douchecabine en maak de ruimte grondig schoon.

Stap 2: Monteer de douchebak (indien van toepassing)

Als je douchecabine een douchebak heeft, begin dan met het monteren ervan. Plaats de douchebak op de juiste positie en zorg ervoor dat deze waterpas staat. Gebruik een waterpas om te controleren of de douchebak waterpas staat en pas indien nodig aan. Bevestig de douchebak stevig aan de vloer met behulp van de meegeleverde bevestigingsmaterialen. Controleer nogmaals of de douchebak waterpas staat voordat je verder gaat.

Stap 3: Monteer de douchewanden en deur

Nu is het tijd om de douchewanden en de deur te monteren. Volg nauwkeurig de instructies van de fabrikant om de panelen op de juiste manier te bevestigen. Zorg ervoor dat alle onderdelen stevig vastzitten en goed op elkaar aansluiten. Gebruik een waterpas om te controleren of de panelen recht en waterpas zijn.

Stap 4: Kit de naden af

Zodra de douchewanden en de deur op hun plaats zitten, is het belangrijk om alle naden af te kitten. Gebruik een waterbestendige kit om de naden tussen de douchewanden, de deur en de douchebak (indien van toepassing) af te dichten. Dit helpt om lekkages te voorkomen en zorgt voor een waterdichte afdichting.

 1. Kies de juiste kit: Gebruik waterbestendige siliconenkit geschikt voor douches.
 2. Voorbereiding van oppervlakken: Maak de oppervlakken schoon, droog en vetvrij.
 3. Snijd de spuitmond af: Snijd de spuitmond schuin af op de gewenste breedte.
 4. Gelijkmatig aanbrengen: Vul de naden gelijkmatig met kit.
 5. Gladstrijken: Strijk de kit glad met een natte vinger of kitstrijker.
 6. Laat uitharden: Laat de kit volledig uitharden volgens de instructies.

Stap 5: Controleer en test

Voordat je de installatie als voltooid beschouwt, is het belangrijk om alles grondig te controleren en te testen. Controleer alle bevestigingen en naden op eventuele lekkages of losse onderdelen. Test de douchecabine door water in de douchebak te laten lopen en te controleren of het water goed wegloopt naar de afvoer.

Werk onderstaande checklist af om er zeker van te zijn dat je alles goed hebt gecontroleerd:

 1. Visuele inspectie: Voer eerst een grondige visuele inspectie uit van de gehele douchecabine. Controleer of alle onderdelen correct zijn geïnstalleerd en of er geen beschadigingen of defecten zijn.
 2. Waterdichtheidstest: Test vervolgens de waterdichtheid van de douchecabine door alle naden en verbindingen nauwkeurig te inspecteren. Spuit water op verschillende punten van de cabine en observeer of er geen lekkages optreden. Let vooral op de hoeken, deurafdichtingen en aansluitingen met de muur.
 3. Functionaliteitstest: Test ten slotte de functionaliteit van de douchecabine door de deuren te openen en te sluiten, de douchekop te gebruiken en de waterdruk en temperatuur te controleren. Zorg ervoor dat alle onderdelen soepel werken en dat er geen ongewone geluiden of trillingen optreden.
 4. Afvoertest: Controleer ook of het water efficiënt wordt afgevoerd door de afvoer. Laat de douche enige tijd lopen en observeer of het water snel en zonder problemen wegloopt. Een goede afvoer is essentieel om te voorkomen dat water zich ophoopt en lekkages veroorzaakt.
 5. Laatste aanpassingen: Indien nodig, voer de laatste aanpassingen uit om eventuele problemen op te lossen die tijdens de test zijn geïdentificeerd. Dit kan het bijstellen van deuren, het vervangen van afdichtingen of het opnieuw afstellen van de afvoer omvatten.

Stap 6: Afwerking

Zodra alles is gecontroleerd en getest, kun je de laatste afwerkingen aanbrengen. Verwijder eventuele overtollige kit en reinig de douchecabine grondig. Breng indien nodig nog wat kit aan om eventuele openingen of naden te dichten.

Stap 7: Geniet van je nieuwe douchecabine

Gefeliciteerd, je hebt succesvol een douchecabine geplaatst! Nu is het tijd om te genieten van je nieuwe aanwinst en te genieten van ontspannende douches in je vernieuwde badkamer.

Het zelf installeren van een douchecabine kan een lonende ervaring zijn en kan je ook nog eens geld besparen op de kosten van een professional. Zolang je de bovenstaande stappen volgt en geduldig en nauwkeurig te werk gaat, zou je binnenkort kunnen genieten van je gloednieuwe douchecabine. Succes met de installatie!

Laat een reactie achter