Menu
Your Cart

Douchecabine met of zonder douchebak: wat is beter?

Bij het ontwerpen of renoveren van een badkamer is de keuze tussen een douchecabine met of zonder douchebak een belangrijke overweging. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen, en het maken van de juiste keuze hangt af van verschillende factoren, zoals ruimte, budget en persoonlijke voorkeur. Wij bespreken hier de belangrijkste aspecten van beide opties om je te helpen bij het maken van een weloverwogen beslissing.

Douchecabine met douchebak

Een douchecabine met douchebak is een klassieke keuze die nog steeds populair is vanwege het gemak en de efficiëntie van de installatie. Bij dit type douchecabine wordt de douchebak eenvoudig op de bestaande vloer geplaatst, mits er een afvoer aanwezig is. Dit zorgt voor een waterdichte opvang en afvoer van douchewater, waardoor de douchecabine direct compleet en gebruiksklaar is, zonder extra inspanning.

Voordelen en nadelen van een douchecabine met douchebak

Een douchecabine met douchebak biedt verschillende voordelen, wij zetten ze hieronder voor je op een rij:

 • Gemakkelijke installatie: een douchecabine met een bijbehorende douchebak is over het algemeen eenvoudig te installeren. De douchebak wordt direct op de bestaande vloer geplaatst, waardoor de installatie sneller verloopt.
 • Strakke uitstraling: een douchecabine met douchebak geeft een strakke en uniforme uitstraling aan de badkamer. De douchebak vormt een passend geheel met de rest van de vloer, wat zorgt voor een gestroomlijnde en aantrekkelijke look.
 • Bescherming tegen lekkages: de douchebak biedt extra bescherming tegen lekkages en waterschade aan de vloer en muren van de badkamer. Hierdoor wordt de levensduur van de badkamer verlengd.
 • Eenvoudig schoon te maken: de gladde oppervlakken van de douchebak zijn eenvoudig te reinigen en te onderhouden, waardoor het schoonmaakproces minder tijdrovend is. Dit zorgt voor een hygiënische en frisse doucheruimte. Zo kan een douchebak zorgen voor een gezonde en comfortabele badkamerervaring.

Naast deze vele voordelen biedt een douchecabine met douchebak echter ook enkele nadelen:

 • Beperkt ruimtelijk effect: een douchecabine met douchebak kan de badkamer kleiner doen lijken, vooral als de douchebak een aanzienlijke ruimte in beslag neemt. Dit kan ten koste gaan van de algehele ruimtelijke beleving van de badkamer.
 • Hogere kosten: over het algemeen zijn douchecabines met douchebakken duurder dan hun tegenhangers zonder douchebak. Dit komt door de extra kosten voor het materiaal en de installatie van de douchebak.

Douchecabine zonder douchebak

Een alternatieve optie is een douchecabine zonder douchebak, waarbij de douchewanden en deur direct op de vloer worden geplaatst en verankerd tegen de badkamermuren. Deze optie biedt een aantal unieke voordelen en kan een goede keuze zijn, afhankelijk van de specifieke behoeften en voorkeuren van de gebruiker.

Voordelen en nadelen van een douchecabine zonder douchebak

Een douchecabine zonder douchebak biedt ook verschillende voordelen, wij zetten ze hieronder voor je op een rij:

 • Badkamer oogt ruimer: een van de belangrijkste voordelen van een douchecabine zonder douchebak is het ruimtelijke effect dat het creëert in de badkamer. Zonder de verhoging van de douchebak oogt de badkamer groter en ruimer, wat vooral gunstig kan zijn voor kleinere badkamers. Dit geeft een gevoel van openheid en vrijheid, wat kan bijdragen aan een ontspannen en comfortabele doucheruimte.
 • Flexibiliteit design en indeling: een douchecabine zonder douchebak zorgt voor flexibiliteit in design en indeling. Zonder de beperkingen van een douchebak kan de cabine op elke gewenste locatie in de badkamer worden geplaatst, waardoor je meer vrijheid hebt bij het ontwerpen van de ruimte. Dit biedt de mogelijkheid om de doucheruimte aan te passen aan je persoonlijke voorkeuren en behoeften, wat resulteert in een unieke en gepersonaliseerde badkamer.
 • Lagere kosten: over het algemeen zijn douchecabines zonder douchebakken goedkoper dan die met een douchebak. Dit komt doordat er geen extra kosten zijn voor het materiaal en de installatie van de douchebak.

Naast deze mooie voordelen biedt een douchecabine zonder douchebak echter ook enkele nadelen:

 • Mogelijke aanpassingen vereist: bij het installeren van een douchecabine zonder douchebak kunnen aanpassingen aan de vloer en afvoer nodig zijn. Dit kan extra kosten met zich meebrengen en het installatieproces ingewikkelder maken. Denk hierbij aan een vloer met voldoende afschot naar de afvoer. Als dit niet gerealiseerd wordt, zal het water niet goed weglopen waardoor de badkamer mogelijk onder water komt te staan.
 • Risico op lekkages: zonder een directe waterdichte opvang zoals een douchebak, bestaat er een risico dat water zich verspreidt over de badkamervloer. Dit kan leiden tot lekkages en waterschade als de afvoer niet goed functioneert.

Een douchecabine voor elke badkamer

Het kiezen tussen een douchecabine met of zonder douchebak is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder ruimte, budget en persoonlijke voorkeur. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, hebben beide opties hun eigen voor- en nadelen. Het is aan jou om te kiezen welke voor- en nadelen het zwaarst wegen.

Neem een kijkje bij alle soorten douchecabines om alvast inspiratie op te doen voor jouw badkamer. Heb je meer hulp nodig bij het maken van een keuze? Schakel dan het deskundige advies van Afium in. In onze showroom in Rotterdam kun je alle douchecabine modellen bekijken en staan onze experts voor je klaar om vragen te beantwoorden.

Laat een reactie achter